Γιούνκερ: Αντισυνταγματική η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Αθήνα. Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική και παράλογη τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI που επικαλείται πηγή που ήταν στη συνεδρίαση.

Υποστηρίζοντας ανοιχτά την ελληνική θέση, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν μπλοκάρει ακριβώς λόγω της διαφωνίας στη νομοθέτηση του πακέτου των «υπό αίρεση» μέτρων, ο Γιούνκερ φέρεται να ανέφερε σε έντονο ύφος ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων Αθήνας δανειστών και τους λόγους που την οδήγησαν σε αδιέξοδο ενημέρωσαν το Κολέγιο των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι ‘παράλογες’ και ότι ‘σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση’», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, ζητώντας άμεση σύγκληση του Eurogroup.

Οργισμένος με τις άκαμπτες θέσεις και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί στην ευρωζώνη, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του κάποιες φορές λειτουργεί υπονομευτικά για την ευρωζώνη.