Στελέχη του ΣΑΕ ζητούν εκλογές για ανάδειξη νέας Διοίκησης

Επί των ημερών δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη... Ξηλώνονται τα γραφεία του ΣΑΕ στην "πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού", την Θεσσαλονίκη!

Επί των ημερών δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη… Ξηλώνονται τα γραφεία του ΣΑΕ στην “πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού”, την Θεσσαλονίκη!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.  Την άποψη ότι θα πρέπει άμεσα να διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και, μάλιστα, με τον ισχύοντα σήμερα Νόμο, εκφράζει στην άποψη που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση για την καθιέρωση «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.

Ειδικότερα, η άποψη του κ. Γκίκα, όπως είναι καταχωρημένη στο opengov έχει ως εξής:

<<1 Μάϊος 2016, 11:20 | Γκικας Διαμαντης

  1. Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο της κ. Έρση Φιλιπποπούλου, να γίνει προσπάθεια διεθνής αναγνώρισης όπως και στις άλλες γλώσσες.
  2. Αυτή η πρόταση πηγάζει από την Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας. Νομίζω ότι πρώτα πρέπει να αποφασίσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Αλλά εδώ έρχεται άλλο ερώτημα. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι αδρανές. Από τη μια μεριά δεν έγιναν εκλογές εδώ και 4 χρόνια με το σημερινό νόμο και από την άλλη μεριά ο νέος νόμος δεν είναι σε ισχύ.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας.

Συγκεκριμένη Πρόταση
1. Να γίνουν άμεσα οι εκλογές τον Ιούλιο 2016 με το σημερινό νόμο
2. Το νέο ΔΣ του ΣΑΕ να αποφασίσει για την παγκόσμια ημέρα ήμερα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση
1. Να αποφασιστεί ο νέος νόμος τον Ιούλιο 2016
2. Να γίνουν οι εκλογές για το νέο ΔΣ του ΣΑΕ το Σεπτέμβριο 2016
3. Το νέο ΔΣ του ΣΑΕ να αποφασίσει για την παγκόσμια ήμερα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

με εκτίμηση
Διαμαντής Γκίκας
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης>>

Η Γραμματέας ΣΑΕ

Η Γενική Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ερωτηθείσα από την ΡΗΡ για την πρόταση του κ. Γκίκα, τάχθηκε επίσης, υπέρ της διενέργειας  εκλογών στο ΣΑΕ με τον ισχύοντα Νόμο συμφωνώντας με την πρόταση του κ. Γκίκα. Εκτίμησε, όμως,  ότι αυτές θα πρέπει να προσδιοριστούν για το Δεκέμβρη του 2016. Τούτο για δύο λόγους: αφενός γιατί πάντα οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο ΣΑΕ γινόντουσαν το μήνα Δεκέμβρη και, αφετέρου, γιατί θεωρεί πολύ μικρό το χρονικό διάστημα από τον Μάιο στον Ιούλιο, για να προετοιμαστεί η Παγκόσμια Συνέλευση και να μπορέσουν να προγραμματίσουν οι απομακρυσμένες Περιφέρειες τη συμμετοχή τους.

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Ως προς την εναλλακτική πρόταση, δηλαδή να ψηφιστεί ο νέος νόμος μέχρι τον Ιούλιο, η κυρία Σαραντοπούλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο, καθώς ναι μεν σύμφωνα με την ΓΓΑΕ το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση, δεν γνωρίζουμε, ωστόσο,
σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις αυτές, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή και εάν και ποια υποστήριξη έχει από τα  πολιτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση δε, θα πρέπει προηγουμένως  να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση «ώστε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της ομογένειας».

Πάντως η κυρία Σαραντοπούλου τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση  υπάρχουν εκκρεμεί θέματα τόσο με το ΣΑΕ όσο και με το Ίδρυμα  Απόδημου Ελληνισμού τα οποία χρονίζουν και τα οποία πρέπει, πλέον, οπωσδήποτε να βρεθεί λύση. Όπως και με την στέγαση της έδρας του ΣΑΕ στη συμπρωτεύουσα.

Το Προεδρείο του ΣΑΕ

Η κυρία Σαραντοπούλου επεσήμανε, ακόμη, ότι το Συμβούλιο δεν έπαψε, ουσιαστικά, ποτέ να υφίσταται “διότι είναι το μόνο θεσμικό όργανο του απόδημου ελληνισμού κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος και το Προεδρείο του ΣΑΕ  είναι νόμιμα εκλεγμένο από τον παγκόσμιο οργανωμένο ελληνισμό ο δε νόμος που διέπει τη λειτουργία του ουδέποτε ανακλήθηκε με νέο νόμο”.

Το Προεδρείο όφειλε όθεν να παραμείνει στη θέση του μέχρις εκλογής του νέου Προεδρείου και παράδοση των Πεπραγμένων, όπως  συμβαίνει σε κάθε θεσμικό όργανο.

Ερση Φιλλιποπούλου

Η πρόθεση καθιέρωσης με ελληνικό νόμο «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού» αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του εσωστρεφούς τρόπου που βλέπουμε τη θέση μας στον κόσμο. Επίσημες Παγκόσμιες Ημέρες Γλωσσών υπάρχουν αρκετές: της Γαλλικής (20 Μαρτίου), της Αγγλικής (23 Απριλίου), της Ρωσικής (6 Ιουνίου), της Ισπανικής (12 Οκτωβρίου), της Αραβικής (18 Δεκεμβρίου) και -για όλες τις γλώσσες του κόσμου- της Μητρικής Γλώσσας (21 Φεβρουαρίου). Όλες ανεξαιρέτως, όμως, οι Παγκόσμιες αυτές Ημέρες δεν καθιερώθηκαν με την εσωτερική διαδικασία νομοθέτησης μιας χώρας, αλλά με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ή της UNESCO, επισημαίνει, τέλος, στις παρατηρήσεις της η κυρία κ. Έρση Φιλιπποπούλου.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με τον Γενικό Δ/ντή της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινο σε πρόσφατη  επίσκεψη στο γραφείο του.