Τσίπρας στα εγκαίνια ΤΑP: H Ελλάδα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης

Θεσσαλονίκη
Τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τόσο για την Ελλάδα με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

«Η κατασκευή του TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή» εξήγησε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη γεωστρατηγική σημασία του TAP, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για τη σύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθύμισε ότι σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Μελλοντικά δε, η ικανότητά του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα, επιτρέποντας τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο.

Επίσης, κατά μήκος της διαδρομής του, ο TAP μπορεί να διασυνδεθεί με υφιστάμενους ή σχεδιαζόμενους αγωγούς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές αγορές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιαζόμενος Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός Φυσικού Αερίου (IGB), έργο που και αυτό έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα χρήματα που θα εκταμιευθούν άμεσα θα συμπεριλάβουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά.

» Ταυτόχρονα, η ανεργία αποκλιμακώνεται. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού υπεραπόδωσαν των προκαθορισμένων στόχων. Παρεμβάσεις όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, που θα ψηφιστεί αρχές του Ιούνη, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, η συμμετοχή και της Ελλάδας, που τόσο το έχει ανάγκη, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και ένα πλέγμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πατάσσει τη γραφειοκρατία, είναι ενέργειες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

» Είναι ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, σε μια διατηρήσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης.

» Παράλληλα, η συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους που αναμένουμε να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Eurogroup, θα προβλέπει τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.
Και αυτό -ξέρετε- θα σηματοδοτήσει κάτι πολύ ουσιαστικότερο.

» Με την επίλυση του ζητήματος του χρέους, η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μία νέα εποχή.

» Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων. Αυτή τη νέα εποχή, λοιπόν, ερχόμαστε σήμερα να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια του ΤΑΡ, εδώ στη Θεσσαλονίκη.»

Θεοδωράκης: Αφορμή για νέα πορεία ανάκαμψης

Κατά την προσέλευσή του στην τελετή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε: «Οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες θα απορροφήσουν εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκατόν πενήντα νέες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα «οικονομικά» οφέλη από τον αγωγό TAP. Παράλληλα ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας αφού η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

» Ο δρόμος αποδέσμευσης της χώρας από τα Μνημόνια περνά από μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα και όχι από την καχυποψία απέναντι σε κάθε είδους επενδυτές που διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε, ειδικά στην αποβιομηχανοποιημένη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP να γίνει αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης.»

Μπράντσο: Εντός χρονοδιαγράμματος ο αγωγός

Ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης αποτελεί η έναρξη της κατασκευής του ΤAP, καθώς η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του έργου, Ίαν Μπράντσο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αγωγός αναμένεται να παραδοθεί βάσει χρονοδιαγράμματος.

Ο Μπράντσο εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και τις ελληνικές αρχές για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Newsroom ΔΟΛ