Τι ψήφισαν χθες οι 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Αθήνα.- Οι βουλευτές της πλειοψηφίας 153 -1 =152, με μια εντυπωσιακή πειθαρχία στην πλήρη ανατροπή προγραμματικών θέσεων και αρχών, υπερψήφισαν ρυθμίσεις που επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, νέο τοπίο εκποίησης (κατά την κυβέρνηση «αξιοποίησης») της δημόσιας περιουσίας, αλλά και σοβαρά ζητήματα κυριαρχίας της χώρας.

Ας απαριθμήσουμε τις βασικές ανατροπές που ισχύουν από χθες το βράδυ:

1.    Προστασία ακίνητης περιουσίας. Το ποσό της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ίσχυε έως τώρα ήταν 320.000 ευρώ. Χθες έγινε 140.000 ευρώ. Και σε 18 μήνες μηδενίζεται.
2.    Φορολογία Ακινήτων. Επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο όσα ακίνητα έχουν αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και πάνω, που θεωρούνται πλέον «μεγάλη ακίνητη περιουσία», Η ρύθμιση αυτή πλήττει κυρίως τα μεσαία στρώματα, αλλά επίσης την οικοδομή και την κτηματαγορά. Επίσης αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
3.    Φορολογία ενοικίων. Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστές αυξημένους. Συγκεκριμένα, για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 45%.
4.    Αφορολόγητο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου,  εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς από 617 ευρώ το μήνα και πάνω, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 720 ευρώ θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος.
5.    Έμμεσοι φόροι. Η επιβολή οριζόντιας έμμεσης φορολογίας οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση του καθημερινού κόστους ζωής και αποδυναμώνει πλήρως τα μικρά εισοδήματα που υπολογίζεται ότι χάνουν ένα κρίσιμο 10% της αγοραστικής αξίας τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιλέγει να συγκεντρώσει φόρους 1, 58 δις κυρίως από τις παρακάτω κατηγορίες:

–    Αύξηση Φ.Π.Α από 23 σε 24% 437εκ. € ( για φέτος:  255 εκ. €.)
–    Φόρος σε συμβατικά τηλέφωνα και συνδρομητική TV 90 εκ. €.
–    Φόρος στα καύσιμα 215 εκ. €.
–    Φόρος φυσικού αερίου 302 εκ. €.
–    Φόρος στη μπίρα και τα ποτά 122 εκ. €
–    Φόρος δωματίου στον τουρισμό 74 εκ. €.
–    Φόρος σε τσιγάρα, καπνό 142 εκ. €.
–    Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και καφέ 84 εκ. € ( από την 1.1.2017 )
–    Τέλη ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων 30 εκ. €.
–    Αύξηση φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια 54 εκ. €.
–    Καταργούνται από 1η Ιουνίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
–    Κατάργηση μειωμένου φόρου στο αλκοόλ στα Δωδεκάνησα 13 εκ. €.
–    Αυξάνεται το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.Τα έσοδα από παραχώρηση εταιρικών αυτοκινήτων σε εργαζομένους υπολογίζονται σε 91 εκ. €.

6.    Μικρομασαίοι. Αυξάνεται η φορολογία του πρώτου κλιμακίου κατά 11,5% (3 μονάδες από 26% σε 29%). Μεγάλο το πρόβλημα για τους μικρούς επιχειρηματίες, που αν συνδυαστεί με την αύξηση της προκαταβολής φόρου, την εισφορά αλληλεγγύης και τα ασφαλιστικά γίνεται καθημερινός εφιάλτης. Επίσης αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα όλων των επιχειρήσεων από 10% σε 15%  (ισχύει για τα εισοδήματα του 2017)

7.    Δημόσια περιουσία. Υιοθετήθηκε η απαίτηση των δανειστών για συνδιαχείριση της δημόσια περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια. Είναι μια σημαντική ρύθμιση που αφαιρεί από την εκάστοτε κυβέρνηση τη δικαιοδοσία πάνω στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου καθώς και τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις . Αυτά όλα περιέρχεται στον ουσιαστικό έλεγχο της Τρόικας, αφού καμία απόφαση δεν λαμβάνεται για τον τρόπο «αξιοποίησής» της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Θετικό το γεγονός ότι το 50% των ρευστοποιήσεων πηγαίνει στον εθνικό προϋπολογισμό.

8.    Ο «κόφτης».  Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, αν δεν επιτυγχάνονται πλεονάσματα, που ισχύει σε όλη την Ένωση  με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας όλα θα γίνονται ερήμην της Βουλής, με την έννοια ότι στην ουσία ακυρώνεται η αρμοδιότητα ψήφισης προϋπολογισμού. Πολλοί συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για υπαγωγή σε διαρκή κηδεμονία».

Στοιχεία πό Newpost.gr