Ο ομογενής Ν. Ξενοφών πιθανός ρυθμιστής της νέας Βουλής Αυστραλίας

Σίδνεϊ.- Σφοδρές επιθέσεις εφ’ όλης της ύλης δέχεται ο ομογενής γερουσιαστής Νότιας Αυστραλίας, Νίκος Ξενοφών, που στις εκλογές της 2ης Ιουλίου κατέρχεται με δικό του κόμμα.

Ο Νίκος Ξενοφών προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει έδρες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο στόχος του δεν είναι ανέφικτος.

Αν το κατορθώσει είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των δύο σωμάτων, σε περίπτωση που ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, αλλά και το Εργατικό Κόμμα δεν κατορθώσουν να έχουν απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Νίκος Ξενοφών βρίσκει πάντα τρόπο να προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης

Ο Νίκος Ξενοφών βρίσκει πάντα τρόπο να προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις και οι δυο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις ασκούν δριμύτατη κριτική στον ομογενή γερουσιαστή.

Η πιο σκληρή κριτική έρχεται, όμως, από την εφημερίδα The Australian, που “περνά” από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε κίνηση του Νικ Ξενοφώντα, του κόμματός του Nick Xenophon Team και των υποψηφίων του.

Η εν λόγω εφημερίδα υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 80 δις δολάρια έξτρα αν κανένα κόμμα δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία και χρειαστεί τη στήριξη του Ξενοφώντα για να σχηματίσει κυβέρνηση. (Αν, φυσικά, ο ομογενής απαιτήσει να υλοποιηθούν οι δικές του υποσχέσεις).

Χθες πάλι η ίδια εφημερίδα είχε ως πρωτοσέλιδο θέμα της τις πολιτικές δωρεές που δέχεται ο Νίκος Ξενοφών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας, Ian Melrose, ενίσχυσε οικονομικά το κόμμα του ομογενή γερουσιαστή με 175.000 δολάρια.

Παλαιότερα, ο κ. Ξενοφών είχε δηλώσει ότι «αν κάποιος σου δώσει χίλια δολάρια είναι ενίσχυση. Αν σου δώσει 100.000 δολάρια σε εξαγοράζει».

Όταν πιέστηκε να αιτιολογήσει τη δωρεά αυτή, είπε, αρχικά, ότι ήταν «μορφή δανείου». Στη συνέχεια, όμως, είπε ότι είναι δωρεά.

Ο κ. Melrose υποστήριξε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να εξαγοράσει τον Ξενοφώντα «ο οποίος είναι ηθικότατος και δεν εξαγοράζεται με τίποτα».

Η εφημερίδα «The Australian» αναφέρει, ότι ο κ. Melrose σχετίζεται με τον δικηγόρο Bernard Collaery, ο οποίος είχε ερευνηθεί από την ASIO. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται με την κατηγορία του Ανατολικού Τιμόρ σε βάρος της Αυστραλίας, ότι με εντολή της αυστραλιανής κυβέρνησης είχαν παγιδευτεί τα τηλέφωνα υπουργών του Ανατολικού Τιμόρ όταν διαπραγματεύονταν με την Αυστραλία για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο κ. Ξενοφών είχε ζητήσει τότε να γίνει έρευνα για την κατασκοπεία που έκανε η Αυστραλία σε βάρος του Ανατολικού Τιμόρ.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. (Βλέπετε σχετική είδηση για τις δημοσκοπήσεις στη σελίδα 3).

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Εργατικό Κόμμα να προηγείται, εντούτοις η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα παραμείνει στην εξουσία και αυτό γιατί οι Εργατικοί κερδίζουν ψήφους σε σίγουρες δικές τους έδρες και όχι στις αμφίρροπες.

Εξάλλου, η δημοσκόπηση Newspoll δείχνει, ότι οι ψηφοφόροι, αν και θεωρούν τον πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, «αλλαζονικό» εντούτοις τον εμπιστεύονται περισσότερο από τον Εργατικό ηγέτη, Bill Shorten.

Εξάλλου και το σύνολο των φορέων που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την επανεκλογή της.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι είναι ψευδέστατος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το οικονομικό τους πρόγραμμα έχει μια «μαύρη τρύπα» $67 δις και κάνουν λόγο για «παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα».

Το Εργατικό Κόμμα δέχθηκε πλήγμα προχθές με την απόφαση της Nova Peris να εγκαταλείψει τη θέση της στη Γερουσία και να μην είναι υποψήφια στις εκλογές του Ιουλίου.

Η ιθαγενής αθλήτρια είχε τοποθετηθεί στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του Εργατικού Κόμματος με παρέμβαση της πρώην πρωθυπουργού, Julia Gillard, και είχε προκληθεί σάλος τότε.

Τώρα η ίδια, λίγο πριν τις εκλογές αποσύρεται για να εργασθεί για το AFL.