ΗΓερμανία ανέλαβε την εκταμίευση της δόσης – Τι λέει η Αθήνα

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανέβαλε σήμερα την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Όσον αφορά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν υφίστανται τώρα», τονίζεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει μόλις το 2018. Αυτό είναι πολύ καθυστερημένο και πολύ ασαφές για να δοθεί στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται περισσότερο: σταθερότητα», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και προσέθεσε ότι αυτό θα φέρει περισσότερη φτώχεια και ανεργία

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Το Euro-working Group που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη στη Φινλανδία θα επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Με το «πράσινο φως» του EWG θα ενημερωθούν και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να δοθεί και τυπικά η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης στήριξης.