Την Τρίτη στην Ολομέλεια ο αναπτυξιακός νόμος, την Τετάρτη η ψηφοφορία

Αθήνα

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση επί των άρθρων του νέου αναπτυξιακού νόμου.

«Η αντίληψη που διέπει το νέο νόμο είναι η προώθηση ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους η ενίσχυση μειονεκτούντων περιοχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο ίδιος πρότεινε να βελτιωθεί η διάταξη που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας μετά την υπαγωγή στο νόμο και ζήτησε η ένταξη να γίνεται ανάλογα με το ύψος της επένδυσης.

«Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα» ανέφερε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την υπερφορολόγηση που επιβάλλει εμποδίζει τις επενδύσεις.

Πρότεινε να προβλεφθεί η δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής και από τα λοιπά διαθέσιμα κεφάλαια των επιχειρήσεων και της απόκτησης μηχανολογικού εξοπλισμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ζήτησε επίσης αναπροσαρμογή των ενισχύσεων και να προβλεφθούν στο νόμο συγκεκριμένες προθεσμίες για την καταβολή τους.

Αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή στη στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων και της βιομηχαννίας.

Ρητή δέσμευση στον αναπτυξιακό νόμο ότι το 15% από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που θα διαχειριστεί το Υπερταμείο θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσέας Κωσταντινόπουλος.

Ζήτησε επίσης να τεθεί πρόβλεψη ρήτρας απασχόλησης για την υπαγωγή έργων στον αναπτυξιακό νόμο και να θεσμοθετηθεί αφορολόγητο αποθεματικό, ώστε να σχηματίζεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα επαρκές κεφάλαιο ώστε να το επενδύσουν.

Πρότεινε τέλος την παράταση έως 31/12/2017 της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων και την ανάληψη του έργου του ελέγχου από πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρίες.

Την πρόταση του κ. Κωνσταντινόπουλου για διάθεση του 15% των εσόδων του Υπερταμείου στον επενδυτικό νόμο απέρριψε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης, λέγοντας ότι η πρόταση «είναι εκτός τόπου και χρόνου», εφόσον το ταμείο δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί και η οργάνωση και ο σχεδιασμός του είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Την άποψη ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μία στρατηγική έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες του καπιταλιστικού κέρδους. «Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως υπηρετούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε.

«Χαμηλή πτήση και κάτω από τα ραντάρ» χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νόμο ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυρας και πρόσθεσε ότι τον θεωρεί «πολύ περιορισμένο και μικρού εκτοπίσματος».

Πρότεινε να δίνεται νωρίτερα η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, να προβλεφθεί επιδότηση του επιτοκίου και να συμπεριληφθούν στις επιλέξιμες δαπάνες οι εταιρείες γρήγορου Internet. Πρότεινε, τέλος, το όριο της ενίσχυσης για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να κατέβει στα 50.000 ευρώ.

«Η απουσία προκαταβολής έως ότου ολοκληρωθεί το 50% της επένδυσης αποβάλλει κατ’ ουσίαν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις» υποστήριξε η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Πρότεινε επίσης να μειωθεί το διάστημα της επταετίας που απαιτείται για την καταβολή του συνόλου των ενισχύσεων, καθώς και να προβλέπουν επιπλέον επιβραβεύσεις και ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις

Δυο νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η μία αφορά στην ιδία συμμετοχή των επιχειρήσεων στο επενδυτικό σχέδιο. Με τη νομοτεχνική βελτίωση καταργείται κάθε περιορισμός στην ίδια συμμετοχή του φορέα και το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους μπορεί να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια ή εξωτερική χρηματοδότηση του φορέα, εφόσον δεν περιέχει καμιά δημόσια ενίσχυση ή παροχή.

Με την δεύτερη δίνεται προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2017 σε όσες εταιρείες είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, προκειμένου να ολοκληρώσουν το 50% της επένδυσης ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης και να μην απενταχθούν. Η προθεσμία που προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου για τις επιχειρήσεις αυτές, ήταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ