Μετέτρεψαν τα οικόπεδα σε… χωράφια

Αθήνα.- Αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων προκαλεί ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία καταργείται ολοκληρωτικά η κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.

Έως σήμερα, με βάση τις διατάξεις, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ωςγεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων
Εφόσον ισχύσει η διάταξη, θα απαξιωθεί η περιουσία χιλιάδων πολιτών, καθώς χιλιάδες δομήσιμα γεωτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν σε απλά… χωράφια, ενώ θα εξωθήσει πολλούς σε αυθαίρετη δόμηση.

Πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία.

Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

«Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Παν. Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά ο οποίος δήλωσε ότι τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών βάζει στον συμπληρωματικό φόρο να πληρώνουν και όλοι που έχουν εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία, την ίδια ώρα το υπ. Περιβάλλοντος με μία διάταξη που κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει, καταργεί την οικοδομησιμότητα σε έναν τεράστιο αριθμό γεωτεμαχίων σε όλη τη χώρα».

«Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεί μεγάλης αξίας τα οποία αγοράστηκαν σε μεγάλες αξίες και πληρώθηκαν φόροι. Τώρα απαξιώνονται. Πρέπει η διάταξη να αποσυρθεί» τόνισε.