“Τι να την κάνετε την ψήφο μου; Έχετε της Χρυσής Αυγής” είπε πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Ψηφίσθηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, σύνολο 162 βουλευτές. Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι (101 βουλευτές), ενώ η Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές), επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ (15 βουλευτές) δήλωσε παρών.

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης δηλώνοντας πως δεν θα ψηφίσει θετικά σε τίποτα εκτός από το δικαίωμα ψήφου από τα 17.

Δεν μπορώ είπε ο κ. Στάθης Παναγούλης «γιατί τόσο πολύ έχει κοπιάσει η κυβέρνηση εδω και τρείς μήνες για να φέρει αυτόν τον εκλογικό νόμο και να τον βαφτίσει απλή αναλογική. “Θα μπορούσατε” είπε “να καταθέσετε την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, με πρώτη την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ανάμεσα στους υπογράφοντες και η υπογραφή του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αλλά πότε λέγατε ψέματα τότε ή τώρα; Τότε λέγατε ότι πρέπει να υπάρχει αντιστοιχεία ψήφων και εδρών και την κατάργηση του πλαφόν του 3% γιατί αυτό δεν συμβαδίζει με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σήμερα η πρόταση που έχετε καταθέσει δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική…»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει αυτές τις προτάσεις γιατί «έχετε συμβιβαστεί με την ήττα σας όποτε και εάν γίνουν εκλογές, εάν – όπως πρόσθεσε- εγώ πιστεύω ότι με τον «συνεταίρο» σας των «κόκκινων γραμμών» (Πάνο Καμμένο- ΑΝΕΛ) θα έχετε πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «κέρδισε τις εκλογές γιατί είχατε υποσχεθεί λαγούς με πετραχείλια γι’ αυτό και ο λαός τον έφερε στην Κυβέρνηση»,“ο εκλογικός νόμος που φερνετε σήμερα είναι εμαρφρόδητος…” συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Στάθης Παναγούλης εγκάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για την δήλωσή του ότι υπάρχει ακόμα αρκετός πολιτικός χρόνος μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για να βρεθούν οι 3 βουλευτές που λείπουν για να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

«Ήταν ατόπημα η δήλωση σας αυτή» είπε ο βουλευτής στον υπουργό καταλογίζοντάς του ευθέως ότι προτρέπει σε αποστασίες βουλευτών από τα άλλα κόμματα και πρόσθεσε «εφέτος μόνο η 20 η Ιουλίου πέφτει ημέρα Πέμπτη ενώ εκείνη ήταν Παρασκευή ( εν. της αποστασίας)…

Στις διευκρινήσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή «μακριά από εμένα αυτά περί αποστασιών… δεν το είπα με αυτό τον χαρακτήρα….» ο κ. Στάθης Παναγούλης του απάντησε «πρέπει αυτή την δήλωση να την ανακαλέσετε… εγώ την άκουσα την δήλωσή σας… και αυτό που είπατε αυτό σημαίνει… τώρα λέτε ότι δεν εννoούσατε αυτό, θα πρέπει να φέρουμε μεταφραστές … είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να την ανακαλέσετε…». Μάλιστα πρότεινε στην κυβέρνηση «να μελετήσει το εκλογικό σύστημα του 1956 που το δεύτερο κόμμα πήρε περισσότερες έδρες από το πρώτο, Μπορείτε να το μελετήσετε και να το εφαρμόσετε!»

Ο κ. Στάθης Παναγούλης είπε πως “εγώ ψηφίζω μόνο την ψήφο στα 17, εάν και γι αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε όμως και τις παρενέργειες του δικαιώματος της ψήφους που είναι η απόδοση στους 17αρηδες και όλων των αστικών και ποινικών ευθυνών. Για το άρθρο με την κατάργηση του πλαφόν των 50 εδρών είπε πως θα ψηφίσει «παρών» όχι γιατί θέλει να υπάρχει πλαφόν αλλά γιατί η διατήρηση του πλαφόν του 3% νοθεύει την απλή αναλογική. Φέρτε, είπε « την απλή αναλογική χωρίς το 3% και θα τις ψηφίσω όλες» και σημείωσε «αλλά δεν έχετε ανάγκη από την δική μου ψήφο, τώρα έχετε βρει νέους συμμάχους, αυτούς της ΧΑ και φτάνετε τους 197! Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνέλθει…»

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΕΚ αντίθετα ΝΔ, ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΠΟΤΑΜΙ καταψήφισαν,ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ η ΧΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Βορίδης: Θέλετε να βάλετε εμπόδια να κυβερνήσει η ΝΔ

Σκληρή κριτική άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης στην Κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου είπε πως «δεν μπορεί να μην σας αγγίζει η ακυβερνησιμότητα της χώρας. Φανταστείτε να έχουμε την ακυβερνησία των τριών μηνών της Ισπανίας που έχει ένα αναλογικό σύστημα….» και στις παρατηρήσεις γιατί δεν καταθέτει η ΝΔ μια πρόταση για την αλλαγή του μπόνους των 50 εδρών, αφού πιστεύει ότι δεν είναι σωστό, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «από την στιγμή που ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η απλή αναλογική είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση, η όποια πρόταση περιττεύει. Η ΝΔ έχει πρόταση και θα την καταθέσει ως κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές…»

Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι «εσείς, επιλέγετε να δημιουργήσατε διαιρέσεις, αντιφάσεις και διαφωνίες… αντί εκεί που υπάρχει συμφωνά στην ψήφο των αποδήμων δεν συμφωνείτε επικαλούμενοι τεχνικές δυσκολίες. Ο υπουργός μας λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια από σήμερα. Δεν είναι αρκετός ο χρόνος αυτός για να επιλυθούν τεχνικά προβλήματα, άλλο εάν κάτι ξέρετε και δεν γίνουν οι εκλογές σε τρία χρόνια…» και σημείωσε πως “ακόμα και για το σπάσιμο των μεγάλο εκλογικών περιφερειών που υπάρχει και εκεί συναίνεση, πάλι και αυτό δεν το φέρνετε στις προτάσεις σας…”

Ο κ. Μ. Βορίδης κατέληξε πως «βλέπετε ότι είστε σε αποδρομή και βάζετε μπροστά το σχέδιο να βάλετε εμπόδια σχηματισμού κυβερνήσεως ή να διατηρήσετε προϋποθέσεις συμμετοχής στην διακυβέρνηση για να μην μπορέσει έτσι η ΝΔ να κυβερνήσει…».