Ο τουρκικός λαός βγήκε στους δρόμους και ανέτρεψε το πραξικόπημα! – Συλλήψεις, Νεκροί

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. -Με δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε -λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) από όλες τις πλευρές να σεβαστούν την νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση, θέτοντας, έτσι και τυπικά τη σφραγίδα της αποτυχίας του στρατιωτικού πραξικοπήματος το οποίο, πάντως δεν φαίνεται αυτή την ώρα να είχε την υποστήριξη όλης της ηγεσίας του τουρκικού στρατού, μα ούτε και του ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Γκιουλέν.

Ο τουρκικός λαός, υπακούοντας στην προτροπή Ερντογάν, βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας και κυριολεκτικά συνέτριψε όπως δείχνουν οι εξελίξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, το τουρκικό κοινοβούλιο και την Κρατική Τηλεόραση, την απόπειρα πραξικοπήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να μην επιτραπεί να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της Τουρκίας τα τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη και τα τέσσερα ελικόπτερα που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε από αεροσκάφος της τουρκικής Αεροπορία που βρίσκεται με το μέρος του Ερντογάν.

Επίσης, δεν επαληθεύθηκαν πληροφορίες που ήθελαν τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητούσε άσυλο στην Γερμανία ούτε άλλη πληροφορίας που τον ήθελε να προσγειώνεται με το προεδρικό αεροσκάφος σε Ιταλικό αεροδρόμιο.

Αντίθετα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μιλούσαν για νεκρούς αστυνομικούς (λέγεται ότι σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτικών 17 αστυνομικοί) και πολίτες τραυματίες στη Γέφυρα του Βοσπόρου όταν ελικόπτερα των στασιαστών άνοιξαν πυρ κατά χιλιάδων πολιτών που επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν τη γέφυρα.

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που θα μείνει στην ιστορία καθώς διήρκεσε όλο κι όλο περίπου τρεις ώρες και ενώ αρχικά έπιασαν οι πραξικοπηματίες τους πάντες στον ύπνο, ακολούθως η κατάσταση ανετράπη άρδην με βασικό παράγοντα την πιστή στο δημοκρατικό καθεστώς της Αστυνομίας και τους οπαδούς του Ταγίπ Ερντογάν που αντέδρασαν έστω και άοπλοι στο πραξικόπημα με τα  I phone και δυο -τρεις ιδιωτικές ιστοσελίδες που μετέδωσαν το μήνυμα του Ερντογάν καθώς και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και άλλων αξιωματούχων προσκείμενων στην κυβέρνηση.
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες, πλήθος κόσμου υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Αττατούρκ» της Κωνσταντινούπολης τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος διακήρυξε ότι «καμία δύναμη δεν βρίσκεται πάνω από την εθνική βούληση».

Ο Ερντογάν μίλησε για απόπειρα εξέγερσης εναντίον της ενότητας της χώρας και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι θα λάβουν την απαραίτητη απάντηση «από όποιο θεσμό και εάν προέρχονται».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT βρίσκεται ξανά στον αέρα, ωστόσο ένταση επικρατεί στο δίκτυο CNN-Turk με έφοδο στρατιωτικών στις εγκαταστάσεις και διακοπή του προγράμματος. Το δίκτυο πλέον επαναλειτουργεί.

Συλλαμβάνονται και παραδίνονται στρατιώτες όπως αναφέρει το In.gr. ενώ σύμφωνα με το Skai.gr  συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Το Associated Press μεταδίδει πως οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν το θάνατο 16 πραξικοπηματιών σε επιχείρηση που έλαβε χώρα στα κεντρικά της στρατιωτικής αστυνομίας.