Απογοητευμένοι οι Απόδημοι για το θέμα της ψήφου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απογοητευμένα, αν όχι και θυμωμένα είναι τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) από το γεγονός ότι δεν πέρασε και αυτή τη φορά ο εφαρμοστικός νόμος για την ψήφο των Αποδήμων.

Αυτό τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2016,to  Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ στους δημοσιογράφους των ελληνικών και ομογενειακών ΜΜΕ, στην αίθουσα Παν. Τσαλδάρη στη Βουλή.

Παρόντες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ  Θωμάς Κατσιαντώνης, ο Αντιπρόεδρος Πήτερ Κατσαμπάνης, η Β΄Αντιπρόεδρος Panagiota Merchant, και τα μέλη του Δ.Σ. Στήβ Δημόπουλος, Nicol Malliotakis, Λεωνίδας Ραπτάκης, Γεράσιμος Σκλασβούνος, Σωτήρης Δελής, Φίλιππος Κίτσος και ο επίτιμος Γεν. Γραμματέας Γιάννης Πανταζόπουλος.

Όπως είπαν, στις συναντήσεις που μέχρι τώρα είχαν (και οι οποίες θα συνεχιστούν) με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έθεσαν με έμφαση το θέμα της ψήφου των Αποδήμων. «Τους δώσαμε τις ιδέες μας –είπε ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσιαντώνης-  πως μπορούν να προχωρήσουν με το νόμο αυτόν.  Οι ιδέες μας είναι να μπορούν να ψηφίζουν πρώτα αυτοί που έχουν ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο,  κατ΄ αρχήν, και μετά, άμα θέλουν να έχουμε και απόδημους βουλευτές είναι ένα πράγμα που μπορούμε μελλοντικά να το οργανώσουμε και με τη συμβολή τη δική μας, γιατί, όπως τους έχουμε ενημερώσει έχουμε την εμπειρία  από τα εθνικά κοινοβούλια όπου υπηρετούμε και όπου έχουν διαφόρους εκλογικούς νόμους».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ελληνικού πρακτορείου ειδήσεων, ο Σωτήρης Δελής, Βουλευτής Σουηδίας, τόνισε ότι οι Απόδημοι Έλληνες έχουν και αυτή τη στιγμή το δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με το άρθρο 51 του ελληνικού Συντάγματος, αλλά πρέπει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.  «Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών εκλογών για το  Κοινοβούλιο, είπε, μπορούμε να ψηφίζουμε από τις χώρες όπου ζούμε. Όχι, όμως και για τις ελληνικές εκλογές. Αυτό πρόσθεσε, αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δεν απέκλεισε δε να φθάσει το θέμα “και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης με τον αρχηγό του «Ποταμιού» κ. Θεοδωράκη, η Βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου τους ενημέρωσε ότι τέσσερις φορές προσπάθησαν να φέρουν συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα της ψήφου των αποδήμων και τις τέσσερις φορές συνάντησαν την άρνηση του Προέδρου της Επιτροπής Αλεξ. Τριανταφυλλίδη. «Είμαστε, πρόσθεσε, απογοητευμένοι από το θέμα αυτό».

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσιαντώνης είπε ότι δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι έτσι έχει το θέμα και ζήτησε  μέχρι να διασαφηνιστεί, να μην προωθηθεί. Ανταπαντώντας ο κ. Δελής προέτρεψε τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν τα πρακτικά από όπου προκύπτει, όπως ισχυρίστηκε, ότι τέσσερις φορές έγινε η πρόταση  και τέσσερις φορές εισέπραξαν άρνηση. «Εμείς απλούστατα σας λέμε το τι ακούσαμε. Το εάν είναι αλήθεια ή όχι είναι άλλο πράγμα».

Σε ερώτηση της Panhellenic Post εάν εκτός από την απογοητεύση συναποκόμισαν και κάποιες θετικές αναφορές ως προς το χρονοδιάγραμμα που σκέπτεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων, εάν προτίθεται να το ψηφίσει στην τρέχουσα βουλευτική περίοδο και εν πάση περιπτώσει, τι ακριβώς τους ελέχθη και από ποιούς,  ο κ. Κατσιντώνης είπε ότι είχαν συναντήσεις, μέχρι στιγμής, με τον Γενικό Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Κων. Τσιάρα,  τον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Αλεξ. Τριανταφυλλίδη,  με τον πρόεδρο του «Ποταμιού» κ. Θεοδωράκη και με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Παφίλη.

«Όλοι τους, όπως πάντα, είπε, τόνισαν ότι στηρίζουν το θέμα της ψήφου των Αποδήμων. Εμείς, όπως ήδη έχω αναφέρει, τους δώσαμε την ιδέα να ψηφίζουν πρώτα όσοι έχουν ελληνική ταυτότητα και ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι θα το συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ,  Πήτερ Κατσαμπάνης, Βουλευτής Δ. Αυστραλίας, τόνισε ότι το ζήτημα της ψήφου «είναι έντονο για τους Απόδημους Έλληνες αυτή την περίοδο γιατί γνωρίζουν ότι υπήρχε η διαδικασία για νέο εκλογικό νόμο. και είχαν την αίσθηση και αισιοδοξούσαν ότι  μέσα αυτό το νέο νόμο θα δοθεί δικαίωμα στους αποδήμους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους».

Σε ερώτηση της «Φωνής της Ελλάδας» εάν έχουν ενδείξεις κυβερνητικών απόψεων και πρωτοβουλιών  για το θέμα της ψήφου, ο κ. Κατσιαντώνης είπε ότι σύμφωνα με διαβεβαίωση του Προέδρου της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) ο κ. Τριανταφυλλίδης θα προωθήσει στην Επιτροπή το θέμα να ψηφίζουν οι έχοντες ελληνική ταυτότητα. Πολύ θετικός ήταν και ο κ. Θεοδωράκης».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΠαΔΕΕ και νυν Επίτιμος Γεν. Γραμματέας, Γιάννης Πανταζόπουλος, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος. «Αυτό που πολλοί μπερδεύουν είναι τους Απόδημους με τους ομογενείς. Εμείς λέμε όσοι έχουν ελληνική ταυτότητα να μπορούν να ψηφίζουν σε Ελληνική Πρεσβεία ή Προξενείο στον τόπο που ζουν.  Οι περισσότερες χώρες έχουν θεσμοθετήσει το δικαίωμα αυτό». Πρόσθεσε μάλιστα και ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 Αυστραλοί πολίτες ή Έλληνες της Αυστραλίας που έχουν παλιννοστήσει. 2.200 ψήφισαν από τους 100.000 στο προξενείο Θεσσαλονίκης  και στην πρεσβεία της Αθήνας. 800 άλλοι έκαναν αίτηση ηλεκτρονικά. Δηλαδή συνολικά 3000 από τους 100.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. «Το θέμα, πρόσθεσε, είναι το δικαίωμα και όχι το πόσοι κάθε φορά θα πάνε να ψηφίσουν».

Ο κ. Πανταζόπουλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στη δύσκολη φάση που βρίσκεται χρειάζεται εμπιστοσύνη. «Είναι κάτι απλά πράγματα με τα οποία μπορεί να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Η Ομογένεια  κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. Ένας απλός τρόπος είναι να δώσει την ψήφο στους Απόδημους, ένας μηχανισμός είναι το όλο θέμα. Όχι μόνο να ζητάει από την ομογένεια, να δίνει και κάτι η Ελλάδα».

Για το ίδιο θέμα πάντα της ψήφου των Αποδήμων, ο Βουλευτής Ελβετίας  Φίλιππος Κίτσος τόνισε ότι ζήτημα της ψήφου «είναι θέμα υποχρέωσης. Είναι ζήτημα ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο. Το μόνο που ζητάμε, είπε, είναι η ισότητα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του ελληνικού Συντάγματος, να γίνει πραγματικότητα». Εκείνο, τόνισε, που αισθανόμαστε «είναι ότι το Ελληνικό κοινοβούλιο φοβάται τους ομογενείς Έλληνες».

Σε άλλο ερώτημα, τέλος, της Ρanhellenic Post εάν στις προθέσεις τους είναι να οργανωθούν ως Απόδημοι και να προχωρήσουν σε κάποια διαβήματα ώστε να αξιώσουν από την Κυβέρνηση το δικαίωμά τους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους,  ο Πρόεδρος κ. Θωμάς Κατσιαντώνης είπε ότι «αυτό θα το συζητήσουμε  και στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχουμε πως θα προχωρήσουμε στο θέμα αυτό».

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΣΑΕ, ΤΟ ΕΡΓΟ Της ΠαΔΕΕ, ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.