Το ελληνικό εστιατόριο «The Parthenon» στο Σικάγο έκλεισε λόγω χρεών στο IRS

Σικάγο. Οταν το εστιατόριο «Τhe Parthenon» απότομα διέκοψε τα 48 χρόνια λειτουργίας του στην Greektown του Σικάγο, το IRS (Internal Revenue Service) ζητούσε από το ελληνικό εστιατόριο σχεδόν 230.000 δολάρια, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, έγραψε ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος, Νταν Μιχαλόπουλος στην Chicago Suntimes.

Με ημερομηνία 11 Αυγούστου η επίσχεση του IRS ήταν για ποσό 229.161,03 δολ. Ηταν η τελευταία από μία σειρά αιτημάτων από τις Αρχές ενάντια της επιχείρησης, που επεσήμαναν πως οι συνολικές οφειλές για πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς φόρους ήταν περί τα 475.000 δολ.

Πηγή: Chicago Τribune.

Πηγή: Chicago Τribune.

Υπενθυμίζεται πως «Ο Παρθενώνας» («The Parthenon») σέρβιρε τα τελευταία του γεύματα στις 5 Σεπτεμβρίου. Επειτα εμφανίστηκε μία επιγραφή σε μπροστινό παράθυρό του, η οποία πληροφορούσε πως το εμβληματικό ελληνικό εστιατόριο της Halsted Street έκλεισε οριστικά και ευχαριστούσε τους πελάτες του.

Επιπρόσθετα, με τη διεκδίκηση η οποία κατατέθηκε πριν από ένα μήνα, οι ομοσπονδιακές Αρχές εξέδωσαν μία ακόμη επίσχεση ενάντια στο «The Parthenon» το Σεπτέμβριο του 2015 για 153.321,3 δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα.

Και η Υπηρεσία Εσόδων του Ιλινόις ανέφερε τον Αύγουστο του 2014 ότι το εστιατόριο χρωστούσε στην Πολιτεία 91.965,43 δολ. σε απλήρωτους φόρους. Τα περισσότερα από τα 380.000 δολ. προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφορούν σχεδόν όλα σε φόρους επί των εργαζομένων που έπρεπε να καταβληθούν το 2014 και το 2015, σύμφωνα με τα αρχεία.

Το εστιατόριο είχε 45 υπαλλήλους το διάστημα που έκλεισε, δήλωσε ο ιδρυτής του «Παρθενώνα» και ιδιοκτήτης, Χρήστος Λιάκουρας. Η Πολιτεία ισχυρίζεται επίσης πως το εστιατόριο βαραίνουν μία σειρά από διάφορους απλήρωτους φόρους, μεταξύ των οποίων ορισμένοι προς την Metropolitan Pier and Exposition Authority.

Ο κ. Λιάκουρας είπε πως ο ίδιος και η κόρη του, συνέταιρος στο εστιατόριο, να συναντηθούν με τον δικηγόρο τους και τους ομοσπονδιακούς για να κανονίσουν το σχέδιο πληρωμής. «Πρόκειται να συναντηθούμε με το IRS και εκτιμώ πως θα πάρουν όλα τους τα χρήματα, αργά, αλλά σίγουρα» σημείωσε ο κ. Λιάκουρας.

«Βέβαια, υπάρχουν διάφορα χρέη που μας έκαναν να κλείσουμε» είπε η Τζοάνα Λιάκουρα. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε την επιχείρησή μας, πίστεψέ με. Είμαστε καλοί άνθρωποι που προσπαθούν να επιλύσουν καταστάσεις», πρόσθεσε.

Το εστιατόριο στο 314 S. Halsted ήταν αγαπημένο στην Greektown από το 1968. Αλλά ο Χρήστος Λιάκουρας, που θεωρείται ο «πατέρας» του πιάτου με το φλεγόμενο τυρί (flaming cheese), λέει πως κατέστη ζημιογόνο τα τελευταία ένα δύο χρόνια.

Επιχειρήσεις ενός άλλου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία αγόρασαν πρόσφατα την ιδιοκτησία όπου εδρεύει το «The Parthenon», σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα και αρχεία real estate. Το ελληνικό εστιατόριο αντιμετωπίζει επίσης αρκετές αγωγές:

– Η Commonwealth Edison κέρδισε μία υπόθεση ενάντια στον «Παρθενώνα» στο Cook County Circuit Court για $7.161,28 τον Ιανουάριο.

– Ενας δικηγόρος, που είπε πως ήταν ο υπεύθυνος για την άδεια πώλησης ποτών του εστιατορίου, έκανε μήνυση, αναφέροντας πως υπάρχουν χρεωστούμενα πάνω από 5.000 δολ. Η υπόθεση εκκρεμεί.

– Το εστιατόριο ήρθε σε συμβιβασμό για μία αγωγή άνω των 17.000 δολ. με κρεοπωλείο πέρυσι και συμφώνησε να πληρώσει όλο το ποσό που εκκρεμούσε σε δόσεις των 2.000 δολ.

– Ενας πελάτης μήνυσε το «The Parthenon» ισχυριζόμενος ότι το φαγητό που έφαγε εκεί τον Μάρτιο του προκάλεσε «σοβαρή ασθένεια λόγω βακτηρίων». Ο δικηγόρος του, Μαρκ Πατρικόφσκι, από το Wheaton, δήλωσε την Παρασκευή πως η υπόθεση, που αφορούσε αποζημίωση μεταξύ 30.000-50.000 δολ., επιλύθηκε αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό του συμβιβασμού.

Το «The Parthenon» απέτυχε στους υγειονομικούς ελέγχους στις 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 4 Αυγούστου, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, κλείνοντας σε κάποιο σημείο για αρκετές εβδομάδες.

Ο ξαφνικός «θάνατος» του εστιατορίου σηματοδοτεί μία λυπηρή κατάληξη σε ό,τι ήταν το κλασικό όνειρο ενός μετανάστη, του κ. Λιάκουρα, το οποίο έγινε πραγματικότητα όταν έφτασε στις ΗΠΑ από τη γενέτειρά του Ελλάδα το 1955.

Το «The Parthenon» ήταν από τα πρωτοπόρα, σε αυτό που εξελίχθηκε στη γνωστή -4 τετραγώνων- σειρά με ελληνικά εστιατόρια στην Halsted μεταξύ των Van Buren και Adams.

Ο κ. Λιάκουρας ανέφερε πως το «The Parthenon» παρουσίασε δύο πιάτα που έγιναν «στάνταρ» για την ελληνοαμερικανική κουζίνα, τον γύρο και το σαγανάκι, το οποίο μάλιστα άναβε με φωτιά δίπλα στο τραπέζι του πελάτη.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, συμπλήρωσε, το κόστος για τη λειτουργία του εστιατορίου, ξεπέρασε τα έσοδα. «Τα τελευταία λίγα χρόνια δεν ήταν τόσο καλά» σημείωσε. «Πείτε στους πελάτες ότι τους ευχαριστούμε. Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».

Πηγή: Chicago Suntimes/ekirikas.com