60 χρόνια της Στοάς «Ανατολή» της ΑΧΕΠΑ-Σίδνεϊ

Σίδνεϊ.- Τα 60 της χρόνια γιόρτασε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Τμήμα «Ανατολή» της ΑΧΕΠΑ Σίδνεϊ και η εκδήλωση σημαδεύτηκε από μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας, της Ν.Ν.Ουαλίας και των προξενικών Αρχών.

Σε μία προσεκτικά επιμελημένη έκδοση που διανεμήθηκε στους παρισταμένους καταγράφονταν το ιστορικό και η δράση της «Ανατολής» που ξεκίνησε το 1956 με πρωτοπόρο τον Χάρη Καλλίνικο, ο οποίος, όπως επισημάνθηκε, είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία από την Μικρά Ασία, και το πρώτο που έκανε ήταν να υιοθετήσει το ελληνικό του επώνυμο. Πέραν της ομογενειακής δράσης, αναμείχθηκε και στα αυστραλιανά κοινά πράγματα και είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομά του είναι χαραγμένο σε αίθουσα του Opera House, όπως αναφέρθηκε.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Η «Ανατολή» έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σύσφιγξη δεσμών αλληλεγγύης, πολιτισμού και ταυτότητας, στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και στην επιτυχή ένταξη των Ελληνοαυστραλών στην αυστραλιανή κοινωνία, επεσήμανε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull.

Ο πρωθυπουργός Ν.Ν.Ο., Mike Baird, στάθηκε ιδιαίτερα στην καθοριστική συμβολή της ΑΧΕΠΑ γενικά και της «Ανατολής» ειδικά, στην ανάπτυξη των Ελληνικών Σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της ΝΝΟ.

Ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Bill Shorten, επαίνεσε το φιλανθρωπικό έργο της ομογενειακής οργάνωσης .

Ο αρχηγός του Nick Xenophon Party, ομοσπονδιακός γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών, έγραψε στο μήνυμά του ότι ως μέλος και ο ίδιος της ομογένειας, «είναι πλήρως ενήμερος για τον ζωτικής σημασίας ρόλο της ΑΧΕΠΑ στην παροικιακή δραστηριότητα, και τις προσπάθειές της για την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην ευρύτερη κοινωνία».

Ο επικεφαλής της Εργατικής αντιπολίτευσης Ν.Ν.Ο., Luke Foley, υπογράμμισε ότι «η ΝΝΟ θα ήταν σχεδόν αγνώριστη σήμερα, χωρίς την ανυπολόγιστη συνεισφορά της Ελληνικής παροικίας υπέρ της ευημερίας της πολιτείας».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης, επαίνεσε την «Ανατολή», «όχι μόνο γιατί άντεξε στον χρόνο, αλλά και γιατί έχει φέρει κοντά ανθρώπους, που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ενώνονταν υπέρ του κοινού καλού».

Ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιάννης Καλλιμάνης τόνισε ότι η 60ή επέτειος είναι «μεγάλο ορόσημο και αποδεικνύει περίτρανα την θετική προσφορά της Ανατολής στην ΑΧΕΠΑ και την παροικία».

«Η επέτειος παρέχει την τέλεια ευκαιρία για να γιορτάσουμε το παρελθόν και να σκεφθούμε το μέλλον που κατά τη γνώμη μου διαγράφεται ελπιδοφόρο και δημιουργικό» επεσήμανε ο κ. Καλλιμάνης.

Ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της «Ανατολής», Θεόδωρος Σχοινάς, εξέφρασε την υπηρηφάνεια του να ηγείται της μεγαλύτερης στοάς στη Ν.Ν.Ουαλία, που διακρίνεται για την ενότητα, την αρμονικότητα και την προοδευτικότητα της δράσης της.

Από την πολιτειακή κυβέρνηση παρέστη ο βουλευτής Oatley, Mark Coure, και από την πολιτειακή αντιπολίτευση, η τέως γερουσιαστής και υποψήφια για την έδρα Canterbury, στις προσεχείς επαναληπτικές εκλογές, Σοφία Κώτση. Η κ. Κώτση, έχει στενούς δεσμούς με την ΑΧΕΠΑ και μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης συμμετείχε ενεργότατα στις προσπάθειες ενίσχυσης της ελληνομάθειας στα πανεπιστήμια και ιδίως σε αυτό του Macquarie.

Τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανός εκπροσώπησε ο π. Αγαθάγγελος Μαστέας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Γιώργος Λιανός.

 

πηγή:neoskosmos.com