Πάγωμα συντάξεων για πολλά χρόνια «προς όφελος άλλων κοινωνικών δαπανών»

Αθήνα.- Το ενδεχόμενο να διατηρηθούν παγωμένες οι συντάξεις για πολλά χρόνια, ακόμη και μετά την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, προκειμένου τα επιπλέον χρήματα να μεταφερθούν όπως εισηγήθηκε και το ΔΝΤ σε άλλες κοινωνικές δαπάνες, όπως η φτώχεια των μικρών παιδιών, τόνιζαν Έλληνες αξιωματούχοι μετά τις επαφές του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσινγκτον.

Ανέδειξαν επίσης τον περίφημο «κόφτη» ως τον μηχανισμό που θα γεφυρώσει διαφορές που έχουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για τα πλεονάσματα του 2018.

Για το χρέος ανέφεραν ότι όλες οι πλευρές θέλουν να προσδιοριστούν και τα μέτρα για μετά το 2018, τώρα, με εξαίρεση την πλευρά Σόιμπλε ο οποίος έκανε λόγο για γενική αναφορά περί λήψης μέτρων μετά το 2018.

Για τη δεύτερη αξιολόγηση τόνιζαν ότι ξεκινάει στις 18 Οκτώβριου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοέμβριου ενώ η ημερομηνία -στόχος για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα έχει οριστεί το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, σύνοδος στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν όπως ανέφεραν όλα τα εκκρεμή θέματα όπως το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση ενδεχομένως και η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν την πεποίθηση πως στο σημερινό (Δευτέρα) Eurogroup θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκ. ευρώ – παρά την αναφορά του γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Από το υπουργείο επιμένουν πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει και τα 15 προαπαιτούμενα, και θα πρέπει να υπάρξει κάποιο επιχείρημα για το μπλοκάρισμά τους.

Επίσης σχολίαζαν πως δεν είναι ακόμα επίσημα τα στοιχεία για την επίτευξη στόχου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το άσχημο σενάριο για την Ελλάδα στο Εurogroup της Δευτέρας είναι να αποφασιστεί η τμηματική εκταμίευσης της δόσης και να εκταμιευτούν τα 1,7 δισεκ. ευρώ και 1,1 δισεκ. σε μια εβδομάδα από τώρα.

πηγή: Skai.gr