Στο στόχαστρο πάλι οι συντάξεις και τα επιδόματα των μεταναστών στην Αυστραλία

Μελβούρνη.- Μέτωπο κατά του πολυπολιτισμού φαίνεται ότι τείνει να δημιουργηθεί στην Αυστραλία, και, μάλιστα, προσλαμβάνει μορφή  συντονισμένης εκστρατείας σε πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά σχετίζεται άμεσα με τις συντάξεις και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας που λαβαίνουν οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες.

Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα Neoskosmos.com τη Δευτέρα δημοσιεύθηκε άρθρο,μεταναστών στην Αυστραλίαστηριζόμενο σε στοιχεία του Yπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο ενάμισι εκατομμύριο άτομα που λαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα στην Αυστραλία έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό των μεταναστών που λαμβάνουν διάφορα επιδόματα είναι πολλαπλάσιο αυτού των Αυστραλών.

Σημειώνεται ακόμα ότι συνολικά 2,5 εκατομμύρια άτομα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος στην Αυστραλία και το 40% αυτών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βρετανία!

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ενώ οι γεννημένοι στην Ελλάδα κάτοικοι της Αυστραλίας αποτελούν το 0.49% του πληθυσμού της χώρας, την ίδια στιγμή οι Έλληνες που λαμβάνουν διάφορα επιδόματα αποτελούν το 0.93% του συνόλου.

Για άλλες εθνικότητες το ποσοστό είναι πολλαπλάσιο. Για παράδειγμα, οι Λιβανέζοι αποτελούν το 0.39% του πληθυσμού, αλλά το 2.95% αυτών που λαμβάνουν επιδόματα. Τα ίδια ισχύουν για Ιρακινούς, Βιετναμέζους κ.ά. Αντιθέτως, οι γεννημένοι στην Αυστραλία αποτελούν το 71.77% του πληθυσμού αλλά μόνο το 64% αυτών που λαμβάνουν κρατικό επίδομα.

Σύμφωνα με τον Neokosmo.com, τα στοιχεία αυτά αν και αληθινά είναι… παραπλανητικά. Όπως, μάλιστα, επεξηγεί, αναμενόμενο είναι οι άνθρωποι που φθάνουν στην Αυστραλία, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της παραμονής τους έως να βρουν εργασία, να μάθουν την γλώσσα κλπ να στηρίζονται και στην κοινωνική πρόνοια. Κακώς, λοιπόν, γίνεται η σύγκριση με τους γεννημένους στην Αυστραλία.

Πάντως, είναι ανησυχητικό που συχνά-πυκνά μεταξύ των θεμάτων που μπαίνουν είναι και ο περιορισμός της καταβολής αυστραλιανών συντάξεων στο εξωτερικό παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί της δικαιούνται.