Τέρενς Κουίκ – Ιωάννης Καζάζης για την ελληνική Γλώσσα

Αθήνα.- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), Ομ. Καθηγητή Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Καζάζη.

Ο κ. Καζάζης ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και τις δραστηριότητές του, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στο ρόλο του Κέντρου ως του μόνο αρμόδιου φορέα της ελληνικής Πολιτείας για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας, όσο και στις δράσεις που έχει αναλάβει για την ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας και της εκμάθησης της Ελληνικής ως ξένης ή ως δεύτερης γλώσσας.

Ο κ. Υφυπουργός συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΚΕΓ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα υποστηρίξει την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή του προγράμματος πιστοποίησης της ελληνομάθειας στο εξωτερικό, τόσο στις εστίες, όπου τα ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα, όσο και μεταξύ των ελληνικών ομογενειακών κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι το ΚΕΓ είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης της ελληνομάθειας που πραγματοποιούνται το Μάιο κάθε χρόνου σε πάνω από 150 εξουσιοδοτημένα εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Μετά τη συνάντηση με τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Καζάζη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Είχα μία πολύ καλή συζήτηση με τον Καθηγητή κ. Καζάζη για το θέμα της ελληνικής γλώσσας και της διάδοσής της, και ειδικότερα της πιστοποίησης της ελληνομάθειας στο εξωτερικό.

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι μία ψηφιακή κοινότητα η οποία δρα με απόλυτη επιτυχία την τελευταία 20ετία, συνεχώς εξελισσόμενη και ικανή – λόγω διαδικτύου – να φτάσει και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη.

Είναι γνωστές οι θέσεις μου και οι αγώνες μου για την ελληνική γλώσσα, όπου υπάρχει έστω και ένα μόνο κύτταρο της Ομογένειας. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν την ελληνική γλώσσα, την Μητέρα όλων των γλωσσών, την αγκαλιάζουν και τοπικοί ή διεθνείς φορείς σε δεκάδες κράτη. Από την Κίνα και την Κολομβία μέχρι την Πράγα και τη Ρωσία, όπου μάλιστα πρόσφατα με την υπογραφή της Υπουργού Παιδείας, η ελληνική γλώσσα ορίστηκε επίσημα ως δεύτερη ξένη γλώσσα που θα μαθαίνεται στα εκεί σχολεία.

Βεβαίως, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει περισσότερο να κάνει με το Υπουργείο Παιδείας και σε ό,τι αφορά την Ομογένεια με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κώστα Ζουράρι. Είναι, όμως, ένα θέμα που στηρίζει και το δικό μου Υφυπουργείο, που έχει τη γενικότερη αρμοδιότητα του Ελληνισμού της Διασποράς.

Από τη δική μου την πλευρά, θα στηρίξω τις προσπάθειες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Καθηγητή κ. Καζάζη. Θέλω να ελπίζω ότι θα βρω συμπαραστάτες παντού στις κοιτίδες της Ομογένειας, ότι δεν θα βρεθώ αντιμέτωπος με αναχώματα και ότι εκτός από τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε χώρες όπου δρα η Ομογένεια, θα έχω και τη συμπαράσταση της Εκκλησίας Εν προκειμένω και αυτονόητη η στενή συνεργασία μου με τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Αμανατίδη».