“Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας” η 9η Φεβρουαρίου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με νέα (την τρίτη κατά σειρά) αλλαγή ημερομηνίας αποφασίστηκε να εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα “Ελληνοφωνίας”.  Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ως “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας” καθιερώνεται η 9η Φεβρουαρίου, επέτειος θανάτου του Εθνικού Ποιητή Διονύσιου Σολωμού”.

Αυτό ανακοίνωσε στην Μόνιμη Ειδική Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς (sic) ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Απόδημο Ελληνισμό,  κ. Τέρενς Κουίκ.  Η νέα ημερομηνία καθορίστηκε μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, ούτε και τώρα, υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ!  Αυτό θα γίνει, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, (αυτούσιο δημοσιεύεται κατωτέρω) “το συντομότερο δυνατόν” σε συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών και τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών κ.κ. Πάνου Σκουρλέτη, Κώστα Γιαβρόγλου και Νίκου Κοτζιά.

Ωστόσο, η καταληκτική παράγραφος του Δελτίου Τύπου του ΥΠΕΞ, προκάλεσε την αντίδραση του εμπνευστή της ιδέας π. Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, κ. Γιάννη Κορίνθιου, ο οποίος με ανάρτησή του στην Ιστοσελίδα του “http://kellianos.blogspot.gr” αναφέρει τα ακόλουθα:

Για την ιστορία και για του λόγου το αληθές, Κύριε Υφυπουργέ, σας αναφέρω ότι η ιδέα  της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού προτάθηκε το 2014 στην Ελληνική Βουλή (14 Οκτωβρίου και 17 Δεκεμβρίου) μόνο  από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ)  και στηρίχτηκε από όλους τους Έλληνες της Ιταλίας, από τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας  από την Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και από 200 Δήμους της Ελλάδος σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b4-%cf%84-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b9 2%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b4-%cf%84-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b9