Α. Τσίπρας: Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και αξίες

«Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας σε κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Σερβο-Ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βελιγράδι. Στο φόρουμ συμμετείχαν 70 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και άλλοι 150 από τη Σερβία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό είναι το όραμα μιας αρχιτεκτονικής που εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών και βεβαίως των οικονομικών παραγόντων, που θέτει στο επίκεντρο την ευημερία και την ανόρθωση του επιπέδου διαβίωσης των κοινωνιών.
Επιπλέον, όπως είπε, «ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό των διαρθρωτικών δομών των οικονομιών μας που στοχεύει στην αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών μας και προσανατολίζει και οριοθετεί τα Βαλκάνια ως πεδίο σταθερότητας και ζώνης οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη σημερινή συγκυρία αυτό αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα των Βαλκανικών χωρών και αυτή είναι η κρίσιμη συνεισφορά της ελληνο-σερβικής φιλίας και συνεργασίας. Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και αξίες, είπε.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία», υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα δύο projects-οράματα, όπως τα χαρακτήρισε, που μπορούν να αλλάξουν τον χάρτη των Βαλκανίων: αφενός η σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου -Θεσσαλονίκης, ως μέρος του ευρύτερου άξονα Βελιγραδίου -Πειραιά, μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας, «one belt, one road». Αφετέρου, η διασύνδεση των ποταμών των δύο χωρών. Ενώ επανέλαβε την κομβική θέση που έχουν Ελλάδα και Σερβία: η πρώτη ως σταυροδρόμι της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή και την Ασία, και πύλη εισόδου τον Πειραιά, η δεύτερη ως «γέφυρα» δυτικής και ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ