Σεμινάριο στο σουηδικό κοινοβουλιο που το οργάνωσε η RIFO για Μάρμαρα του παρθενώνα

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ*

Σεμινάριο στο σουηδικό κοινοβούλιο που το οργάνωσε η RIFO, Ένωση μελών του σουηδικού κοινοβουλίου και Σουηδών ερευνητών πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017.

Οι βουλευτές έχουν συχνά επαφές με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινωνία της Σουηδιας σε ζητήματα έρευνας και επιστήμης. Αυτό μας βοηθά στο ρόλο μας ως κοινοβουλευτικών άλλα και από νομοθετικής πλευράς.

Γύρω στα 60 άτομα πήραν μέρος μεταξύ αυτών και ένας ρεπόρτερ επί των πολιτιστικών απο την μεγαλη σουηδική εφημερίδα SvD.

Θέμα του σεμιναρίου αυτή την φορά ήταν “Η διαχρονική αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο”

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο καθηγητής emeritus κ Ουβε Μπρινκ, Ove Brink.

Ο κ Μπρινκ είναι πολυ γνωστός στο σουηδικό κοινό και ως διπλωμάτης.

Τελευταία δε με το βιβλίο του “Το σύνδρομο του Παρθενώνα, ο αγώνας για τους πολιτισμικούς θησαυρούς”, Parthenon syndromet, που εκδόθηκε το 2015 από τις εκδόσεις Αtlantis στην Σουηδία, προβληματίζεται γύρω από το περίπλοκο αυτό φαινόμενο.

Στην συζήτηση που ακολούθησε σε είδος πάνελ και συμμετοχή άλλων ειδικών επί του θέματος τον ερώτησα για την γνώμη του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η απάντησή του ήταν οτι η Μ Βρεττανία εχει ηθική υποχρέωση να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πλέον μέσω του καινούργιου μουσείου της Ακρόπολης οχι μόνον τις γνώσεις αλλά και τις ικανότητες να δεχτεί πίσω τα ελγίνεια.

Ο καθηγητής κ Brink πρότεινε επίσης σαν λύση ενα μοντέλο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί μεταξύ Σουηδίας και Δανίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το μοντέλο που πρότεινε στηρίζεται στην αρχή οτι “τα μάρμαρα ανήκουν στο βρετανικό μουσείο αλλα επιστρέφονται στην Ελλαδα και μένουν εκεί για πάντα“.

*Ο Σωτήρης Δελής είναι μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου