Τσίπρας για αξιολόγηση: Εντός στόχων για κατάληξη στις 22 Μαΐου

Βρυξέλλες

Οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι εντός των στόχων προκειμένου να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit.

«Η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά το αντικείμενο της συνόδου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα ανοίγει ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο που συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ. Οι 27 εναπομείναντες πρέπει να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική Ευρώπη».

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της EE χρειάστηκαν μόλις ένα λεπτό το Σάββατο για να συμφωνήσουν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία, που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας» σε σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, είπε ο πρωθυπουργός.

Πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα -πρόσθεσε- είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η σημερινή συνεδρίασή μας. Θα είναι δύσκολη και γιατί τα θέματα είναι περίπλοκα, ενώ το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο είναι το οικονομικό σκέλος, προσέθεσε.

Το δίδαγμα του Brexit και οι ελληνικές προτεραιότητες

«Να δουλέψουμε σκληρά για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη», είναι το δίδαγμα που βγαίνει από το Brexit, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα διδάγματα μας πρέπει να είναι σαφή: Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ε.Ε., να δουλέψουμε για μια καλύτερη, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη».

Όπως συμβαίνει σε κάθε διαζύγιο, έτσι και στο Brexit το κρίσιμο θέμα είναι το χρηματοοικονομικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι:

  • Οι πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σπουδάζουν ή εργάζονται.
  • Η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων.
  • Η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία. «Νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία τα πιο δύσκολα, τα πιο εξαιρετικά περίπλοκα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι το χρηματοοικονομικό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στα δίκαια αιτήματα κρατών που έχουν ειδικές σχέσεις με τη Βρετανία, αλλά έκανε σαφές πως πρέπει να καταγραφεί ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το Brexit δεν θα αποτελεί ούτε νομικό ούτε πολιτικό δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

«Υπήρξε η συναίνεση μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι ιδίως στην Ιρλανδία που έχει ένα ειδικό καθεστώς και πρέπει να διατηρηθεί, είναι ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ. Εντούτοις ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο νομικό ούτε στο πολιτικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Και αυτό, νομίζω, ότι είναι σαφές, καθώς έχει να κάνει με το γεγονός της διαπραγμάτευσης μιας χώρας η οποία ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διαφορετικό πράγμα από τις σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ