Κόκκινη κάρτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο στη νέα μείωση συντάξεων

Τελευταία ενημέρωση:4:55

Αθήνα.- Αμιγώς γνωμοδοτική είναι η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά σε συνταξιοδοτικά ζητήματα, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης μετά τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας ότι οι νέες μειώσεις είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Προσθέτουν ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις.

» Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών».

Νωριτερα

Κόκκινη κάρτα για τις νέες περικοπές των συντάξεων έβγαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019, που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους ευρωπαίους δανειστές,

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.

Οπως είναι γνωστό, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18% από το 2019. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.