O Τραμπ απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες τον διευθυντή του FBI

Ουάσινγκτον
Την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος τον χειρισμό της υπόθεσης των emails της Χίλαρι Κλίντον.

Διαφορετική άποψη εκφράζουν οι Δημοκρατικοί, λέγοντας ότι ο Τραμπ τον έδιωξε για την υπόθεση των Ρώσων χάκερς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Κόμεϊ, λέγοντάς του ότι συμμερίζεται την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, Τζεφ Σέσιονς, ότι δεν είναι σε θέση να ηγείται αποτελεσματικά του FBI. Χρειάζεται, εκτιμά ο πρόεδρος μια νέα αρχή.

Ενδιαφέρουσα και η επιλογή του λεξιλογίου: «terminated and removed»

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Κόμεϊ δεν έδωσε ακριβείς πληροφορίες στο Κογκρέσο σχετικά με το χειρισμό της υπόθεσης της προσωπικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον, της γνωστής υπόθεσης που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Κατά την ίδια την Χίλαρι Κλίντον, οι κινήσεις του FBI το τελευταίο 10ήμερο προτού ανοίξουν οι προεδρικές κάλπες, έθαψαν την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο. Για το θέμα αυτό η Κλίντον «έδειχνε» προσωπικά τον Κόμεϊ.

Ο Κόμεϊ μιλούσε σε πράκτορες του FBI του Λος Αντζελες, όταν τον πλησίασε συνεργάτης του και του έδωσε την επιστολή Τραμπ με την οποία ο πρόεδρος τον έπαυε από τα καθήκοντά του.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τους χειρισμούς του ανθρώπου που απέλυσε.

Από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών διατυπώνονται διαφορετικές εκτιμήσεις. Λένε ότι ο Κόμεϊ ξηλώθηκε επειδή η έρευνα για τους Ρώσους χάκερς και τον τρόπο που επηρέασαν την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τραμπ, άγγιζε πλέον τον Λευκό Οίκο.

«Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» είπε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Φυσικά το σχόλιο του Σούμερ δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρόεδρο, ο οποίος τον κατακεραύνωσε μέσω Twitter. Του υπενθύμισε ότι ούτε εκείνος είχε εμπιστοσύνη στον Κόμεϊ…

Ο Κόμεϊ είχε εμφανιστεί στην επιτροπή της Γερουσίας που εξετάζει την υπόθεση των χάκερς και επρόκειτο να επανέλθει την Πέμπτη. Απολύθηκε δηλαδή ένα 24ωρο νωρίτερα.

Όλο αυτό το διάστημα που το Κογκρέσο εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος ο Τραμπ «βομβαρδίζει» το Twitter με μηνύματα για το πώς όλη αυτή η υπόθεση είναι μια κακοστημένη φάρσα που απλώς σπαταλά χρήματα των φορολογούμενων.

Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν την αποκαλούμενη Saturday Night Massacre του 1973, όταν ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, απέλυε έναν ανεξάρτητο λειτουργό που εξέταζε τις καταγγελίες για το σκάνδαλο Watergate.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον, το 1974. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε.

Πάντως ακόμα και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων διατυπώνονται προβληματισμοί για τη χρονική συγκυρία στην οποία ανακοινώθηκε η απόλυση του διευθυντή του FBI.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αν και πολλά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο Τραμπ για την απόφασή του θα τους έβρισκαν σύμφωνους, θεωρούν ότι η κίνηση αυτή ήρθε για να συγκαλύψει τον ρωσικό δάκτυλο στην προεκλογική εκστρατεία του Νοεμβρίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση, οι φωνές που ζητούν ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, πληθαίνουν. Ακόμα και εντός των Ρεπουμπλικάνων.

Newsroom ΔΟΛ