Αναδρομικός εορτασμός για την Ελληνική Γλώσσα στην Μπολόνια

Νάπολη.- Il 20 maggio 2017, verrà presentata a Bologna la “Giornata Mondiale della Lingua Greca”, istituita con decisione del Governo Ellenico del 24 aprile 2017.

L’evento avrà luogo presso l’Università di Bologna.

Cultura, lingua, tradizioni e storia verranno approfondite nel corso di dibattiti fra esponenti della cultura e delle Istituzioni italiane ed elleniche.

L’evento, patrocinato da Comune di Bologna, Università di Bologna, Consolato di Grecia in Bologna, Società Filellenica Italiana, è organizzato dalla Comunità Ellenica Emilia-Romagna con la Federazione delle Comunità e Confraternite Elleniche in Italia.

Στις 20 Μαΐου 2017, στό Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας θα γίνει η παρουσίαση της “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας”, που καθιερώθηκε επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 24 Απριλίου 2017.

Η κουλτούρα, η γλώσσα, η ιστορία και οι ελληνικές  παραδόσεις, θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς των διαλέξεων διακεκριμένων μελετητών και εκπροσώπων της ιταλικής και ελληνικής πολιτείας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μπολόνιας, του Πανεπιστημίου, του Ελληνικού Προξενείου Μπολόνιας, της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας και οργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Εμίλια Ρομάνια και την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Αφού εκδήλωση -και μάλιστα κατά γενική ομολογία εξαιρετικά επιτυχημένη- πραγματοποιήθηκε ανήμερα της καθιερωμένης επετείου,  9 Φεβρουαρίου, στη Νάπολη, από τους εμπνευστές της ιδέας, τον καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο και  την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), σε τι χρειαζόταν η δεύτερη ετεροχρονισμένη εκδήλωση πάλι στην Ιταλία; Θα μπορούσαν, εάν ήθελαν μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (της καθυστερημένης κοντά τέσσερα χρόνια θεσμοθέτησης) να οργανώσουν μία εκδήλωση ας πούμε στην Νέα Υόρκη ή σε άλλη μεγαλούπολη. Και στην Αθήνα δεν θα ήταν άσχημα!

Όπως και να χει, ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.

ΥΓ: Και επειδή η προαναγγελία γίνεται δύο μόλις ημέρες πριν από την εκδήλωση, και να είχε κανείς ενδεχομένως αντιρρήσεις στο τελετουργικό, δεν έχει σημασίa ούτε καν να επισημανθούν. Σήμερα έχουμε 19 και αύριο 20…