Νέες προτάσεις της κυβέρνησης εξετάζουν ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:34
Έγινε μια καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό και στο τραπέζι κατατέθηκαν νέες προτάσεις, δήλωσε ο Ν.Τράκας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών.

Εντός της επόμενης ώρας θα ληφθούν οι αποφάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις κινητοποιήσεις, όπως είπε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν οι προτάσεις ήταν προς τη θετική ή αρνητική κατεύθυνση.

Αθήνα

Πρόσκληση προς τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση την Τρίτη το πρωί (10:00 π.μ.) προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα είχε αποβεί άκαρπη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε τους συμβασιούχους στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ενσωματωθεί οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την υγεία του κόσμου».

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε αργότερα συνάντηση και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετά την οποία προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί άμεσα βελτιωμένη, σε σχέση με την αρχική, νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.

Όπως ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη στο πάγιο αίτημά της για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης που θα συμβάλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις, επισημαίνοντας πως τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Newsroom ΔΟΛ