$2 εκατομμύρια για την ελληνική Γλώσσα από την κυβέρνηση της Ν. Αυστραλίας

Με το ποσόν των $2 εκατομμυρίων δολαρίων θα επιδοτήσει η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας το Αυστραλιανό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Κουλτούρας «Λόγος», το οποίο έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας.

Στην εν λόγω ανακοίνωση προέβη ο ομογενής πολιτειακός θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο κέντρο της πόλης.

«Σε αντίθεση με άλλες εθνότητες, εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας σε όποιο μέρος της Αυστραλίας και αν βρισκόμαστε και θεωρώ ότι έφτασε, επιτέλους, το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ανταμείψουμε όλους τους Έλληνες της Αυστραλίας και, ειδικά, τους μεγαλύτερους για όσα έχουν κατορθώσει με δυσκολίες, με το να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας την ελληνικότητά μας» δήλωσε ο κ. Κουτσαντώνης, ο οποίος, με αφορμή την κατάθεση του πολιτειακού προϋπολογισμού την Πέμπτη το μεσημέρι, ανακοίνωσε επίσημα την παραχώρηση του ως άνω χρηματικού ποσού στο Κέντρο «Λόγος».

«Στηριζόμαστε στους ώμους γιγάντων και βασιζόμαστε σε όλα αυτά που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι προηγούμενες γενιές, γι’ αυτό πιστεύω ότι και εγώ και όλοι οφείλουμε πλέον να εξετάσουμε τρόπους ώστε η νέα γενιά να υιοθετήσει και να διατηρήσει το ίδιο πάθος για οτιδήποτε ελληνικό» είπε ο κ. Κουτσαντώνης.

«Αν θέλουμε πραγματικά να μην χάσουμε την ταυτότητά μας, οφείλουμε να επενδύσουμε στην γλώσσα μας» είπε ο πολιτειακός θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, o οποίος εικονίζεται ανωτέρω (δεύτερος από αριστερά) μετά την εξαγγελία. Πρώτος από αριστερά ο ιερέας Διογένης Πατσούρης και δεξιά του ομογενή υπουργού ο Θεοφάνης Μάρας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Flinders, καθηγητής Colin J Stirling, και ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας

«Αν απώτερος στόχος μας είναι να διασώσουμε πραγματικά τον ελληνισμό, τότε πρέπει όλοι να επενδύσουμε στην ελληνικότητά μας και, ειδικά, στην διατήρηση της γλώσσας μας. Είναι και δική μου ευθύνη ως θησαυροφύλακας να προστατέψω τις διαφορετικές εθνότητες και να συμβάλω στη διάσωση των γλωσσών και παραδόσεών τους» κατέληξε στο λόγο του ο θησαυροφύλακας, στην αίθουσα του Pavillion on The Park, καταχειροκροτούμενος από τους παραβρισκόμενους.

«Ειλικρινά, δεν περίμενα να μας παραχωρήσει η πολιτειακή κυβέρνηση ένα τόσο μεγάλο ποσό και νιώθω μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη που με το πέρασμα του χρόνου, η γλώσσα μας δεν θα σβήσει» είπε χαρακτηριστικά στο Νέο Κόσμο ο διευθυντής του Κέντρου «Λόγος», καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας.

Φανερά συγκινημένος εμφανίστηκε και ο διαχειριστής του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (The Foundation for Hellenic Studies) και επιχειρηματίας, Θεοφάνης Μάρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον πολιτειακό θησαυροφύλακα προσωπικά, επικροτώντας την γενναιόδωρη στάση του, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη πράξη συνέχισης του ελληνισμού για τις επόμενες γενιές Ελληνοαυστραλών.

«Απόψε, Τομ, με συγκίνησες πολύ γιατί το όνειρό μας, το οποίο ξεκίνησε το 2005 από μια συνάντηση που είχα με τον αείμνηστο Βασίλη Ταλιαντζή, βρισκόμαστε στο σήμερα. Είχα την τύχη να γίνω αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και μοναδικό μου μέλημα ήταν να συμβάλλω στο να ευοδωθεί τόσα χρόνια μετά και να έχουμε σήμερα την Έδρα μας στην Αδελαΐδα μετά από τις θυσίες όλων. Ειλικρινά, μου έφτιαξες τη μέρα και θέλω απόψε να νιώθεις κι εσύ όπως όλοι μας εδώ υπερήφανοι για αυτό που καταφέραμε μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας, ζητώντας από τους παραβρισκόμενους να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να χειροκροτήσουν τον πολιτειακό θησαυροφύλακα ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο «Λόγος» δημιουργήθηκε στις αρχές του 2012, μετά από οικονομική ενίσχυση που ενέκρινε η τότε κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας για τέσσερα χρόνια, η οποία ανερχόταν στα $600.000 δολάρια. Επίσης, έως τότε καμία άλλη κυβέρνηση, εκτός της ελληνικής, δεν είχε επενδύσει τέτοια ποσά για την ελληνική γλώσσα στα χρονικά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

«Απόψε η φλόγα του ελληνισμού λάμπει και νιώθω ότι αν και έχουμε γεννηθεί εκτός της χώρας μας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε για πάντα Έλληνες. Η πολιτειακή κυβέρνηση τιμά και αναγνωρίζει με την κίνησή της αυτή, τους Έλληνες μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς» δήλωσε στο Νέο Κόσμο ο κ. Θεοφάνης Μάρας μετά το πέρας της εκδήλωσης.

«Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Με την πράξη αυτή, ο ελληνισμός και η γλώσσα μας θα ζήσουν για πάντα» κατέληξε.

 

πηγή:Neoskosmos.com