Mητσοτάκης: Kαμιά μονιμοποίηση εκτός συνταγματικού πλαισίου

Αθήνα.- Τροπολογία βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πληρώσει άμεσα τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους στους δήμους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά μονιμοποίηση εκτός συνταγματικού πλαισίου, και ότι η πολιτεία πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας μέσω συμπράξεων Δημοσίου – ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καθιστά δε σαφές, ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με την υγεία των πολιτών, καλώντας το προσωπικό των δήμων να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια. Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή – μέσα στο καλοκαίρι – με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου».

Όπως αναφέρει, η ΝΔ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. «Αλλά η Κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει, όπως επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα. Δυστυχώς, οι προτάσεις της Κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη:

•Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση. Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία.
•Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
•Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
•Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.

«Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δεν είναι, όμως, δουλειά του Κράτους να καθορίζει πώς θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία» ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Νέα Δημοκρατία, προσθέτει, έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. «Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας» διαμηνύει.