ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως το προφανές, έγινε πρωτοφανές και αυτό, πρωτογενές!

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

<<Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια,

Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια>>

Ο στίχος του λαϊκού τροβαδούρου δίνει ανάγλυφο το πάθημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η «στάση πληρωμών», που εδώ και κοντά τρία χρόνια έχει κηρύξει στις αιτήσεις για παροχή νέων συντάξεων,  μπορεί να της επέτρεψε να παρουσιάζει, προσωρινά,  ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα ελπίζουσα, έτσι, να εισπράξει την δόση από τους δανειστές.  Όταν, Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, τότε άρον-άρον κάνει πίσω ολοταχώς μαζεύοντας τα συντρίμμια της…  Μαζί και τους πρωτόπειρους σχεδιασμούς της, για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος…

Όλα  «έσκασαν» με την επιστολή του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η οποία συνιστά τρανταχτή ομολογία των τεράστιων καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων. Καθυστερήσεις από τις οποίες έχει φουσκώσει μεν το πλεόνασμα, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας.

Όχι μόνο  κοντά τρεις εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν έως και τρία χρόνια την πετσοκομμένη τους σύνταξη, όχι μόνο χιλιάδες πολίτες που έχουν λαβείν από επιστροφή φόρου βρίσκονται στο περίμενε, αλλά και ο Προϋπολογισμός βρίσκεται υπό ανατροπή, εάν θα δώσουν αναδρομικά όσα χρωστάει το κράτος σε συνταξιούχους και λοιπούς πολίτες.

Να σημειωθεί εδώ ότι οικονομικός παράγων με έδρα το Λονδίνο (και που τώρα δραστηριοποιείται στη Λευκωσία) ερωτηθείς, παλαιότερα. από την ΡΗΡ γιατί δεν επενδύει και στην Ελλάδα είχε πει: «Με Κράτος το οποίο δεν συμψηφίζει αυτά που του χρωστάς με εκείνα που σου χρωστάει, εγώ μπίσνες δεν κάνω». Βέβαια πλέον ο συμψηφισμός έχει θεσμοθετηθεί και εδώ, πλην, όμως, εξακολουθεί το Κράτος να απαιτεί να εισπράξει άμεσα αυτά που του χρωστάς και να σου καθυστερεί για χρόνια αυτά που σου χρωστάει…

Γιατί το κάνει; Μα για να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα! Αυτό είναι το πρωτοφανές!

Μάλιστα, μιλώντας με γνωστό παράγοντα που κατέχει άριστα τα δημοσιονομικά, μας έδινε το ακόλουθο παράδειγμα: Ένα εστιατόριο, πρέπει να πληρώσει τα αγγούρια και τις ντομάτες, όλες τις πρώτες ύλες, και όλους τους μισθούς του μάγειρα και των σερβιτόρων και όλες τις υποχρεώσεις της χρονιάς.  Ό,τι περισσέψει, αυτό θα είναι πλεόνασμα.

Αν δεν πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις, ό,τι υπάρχει στο ταμείο είναι χρήματα που τα χρωστάει και όχι πλεόνασμα ή κέρδος!

Πώς λοιπόν η κυβέρνηση, κατακρατώντας συντάξεις, εφάπαξ, επιστροφές φόρων, επιστροφές ΦΠΑ και ό,τι άλλο, υποστηρίζει ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα;  Και πώς οι Θεσμοί καλούνται να εγκρίνουν πλεονάσματα με τις υποχρεώσεις του Κράτους να παραμένουν ληξιπρόθεσμες;

Ο ίδιος παράγοντας, έχει υποβάλει εδώ και ένα χρόνο τα χαρτιά του για σύνταξη και ακόμη περιμένει. Διεμήνυσε, λοιπόν, με δικηγόρο αρμοδίως,  ότι εάν καθυστερήσουν κι άλλο τη σύνταξη που έπρεπε να έχει πάρει από πέρυσι, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των Θεσμών, εάν επιτρέψουν στο κράτος να παρουσιάσει «ανάπηρο» προϋπολογισμό.

«Αυτή η τακτική, μας είπε, λέγεται  I OWE (ΧΡΩΣΤΩ). Αυτό κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Χρωστάει σε όλους. Κι αφού χρωστάει, αντί να εξοφλήσει, λέει ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τους στόχους!

Και ήλθε τώρα ο ΕΦΚΕ και τι λέει; Μέσα σε δύο μέρες (Σαββάτο – Κυριακή) να εκδώσουν και να οριστικοποιήσουν όσες περισσότερες συνταξιοδοτικές υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα! Τι θα προλάβουν;  Άγνωστον.

Ο πρώτος, πάντως, που περιμένει απάντηση στο ερώτημα, είναι ο παράγων που αναφέραμε πιο πάνω.  Που είναι υπαρκτός (έχουμε ονόματα) και εξοργισμένος να ακούει ότι η Κυβέρνηση έχει πλεόνασμα κι αυτός δεν έχει σύνταξη! «Αυτό, είπε, είναι ελληνική πρωτοτυπία! Το προφανές, που είναι να εξοφλεί το Κράτος τις υποχρεώσεις του, έγινε πρωτοφανές. Το Κράτος να μην πληρώνει. Και το πρωτοφανές έγινε πρωτογενές πλεόνασμα!»