Διαπραγματεύσεις: «Κλείδωσαν» οι απεργίες επί τάπητος τα επιδόματα

Αθήνα.- Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, ενόψει της τυπικής έγκρισης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και υπό το φως της υστέρησης στην είσπραξη άμεσων φόρων για το 2017.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις έχουν έως τώρα εξελιχθεί «ομαλά», και λύνονται οι υφιστάμενες εκκρεμότητες ώστε τα προαπαιτούμενα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν αρχικά με την Όλγα Γεροβασίλη για τα ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και με Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Φωτίου για τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

Αργότερα θα προστεθούν και ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Χθες, Τετάρτη, «κλείδωσε» η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις και μπήκε στο «μικροσκόπιο» η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόσο σε ότι αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων όσο και η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για τις απεργίες

Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις απεργιών, συμφωνήθηκε πως για την λήψη απόφασης απεργίας θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 33% που ίσχυε σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί

Επί τάπητος θα τεθεί η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 και τα δημοσιονομικά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται επίσης να πέσουν οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι παροχές πρόνοιας.

Δύο άλλα ζητήματα που απασχολούν τους θεσμούς είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και θεσμικές αλλαγές του Δημοσίου.

«Αγκάθι» τα προνοιακά επιδόματα

Πρόβλημα παραμένει για την κυβέρνηση η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα, ώστε να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης κρίνεται υψηλότερο.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Από τις σημερινές συζητήσεις στο Χίλτον αναμένεται να απουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, που βρίσκεται στη συνεδρίαση του EWG για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση του Μαΐου.

Αύριο θα είναι η τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο από την Αθήνα.

Πηγή: skai.gr