Κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους του Brexit

«Λευκός καπνός» για το Brexit στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτεύχθηκε η πολυπόθητη κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους του Brexit.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τόνισε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ -όπως είπε- έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε επίσης ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία, ενώ, πρόσθεσε, έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας. Η κ. Μέι δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit. Παράλληλα, δηλώνει την ετοιμότητα της για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ