Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την παράδοση των F-35 και η Αγκυρα «βρυχάται»

Ανοικτός είναι πλέον ο «πόλεμος» Τουρκίας – ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400, με μια παραδοσιακή συμμαχία να δοκιμάζεται με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η πρόθεση της Αγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 αλλά και να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την παραγωγή του πρώτου αμιγώς τουρκικού μαχητικού, έχει προκαλέσει σοβαρό εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, ακόμη και με ακύρωση της προμήθεια των F-35 και η Αγκυρα απαντά, προειδοποιώντας για «αντίποινα».

Προειδοποίηση Τσαβούσογλου

Ετσι, «λανθασμένη» και «παράλογη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την παράδοση F-35

Την Παρασκευή, αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση ζητά από το Πεντάγωνο να συντάξει και να καταθέσει αναφορά σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα μέχρι τότε το «πάγωμα» κάθε πώλησης «κύριου στρατιωτικού οπλισμού» προς την Τουρκία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η παράδοση στην Τουρκία των πρώτων μαχητικών stealth 5ης γενιάς F-35A που ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Ιουνίου.

Το τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει πως αν και ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις του έχουν επιδεινωθεί μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τις ανησυχίες που εξέφρασε η τελευταία για την στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους.

Ωστόσο, η πραγματική αιτία της εμπλοκής για την παράδοση του F-35 είναι η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τους πυραύλους S-400. Όπως είναι λογικό, οι ΗΠΑ αποκλείεται να επιτρέψουν τη συνύπαρξη στο ίδιο οπλοστάσιο του υπερσύγχρονου μαχητικού τους και των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

 

in.gr