Η Γαλλία Θρηνεί, η Ευρώπη καταδικάζει κάθε μορφή βίας και δίωξης εναντίον θρησκευτικών κοινοτήτων

Καθώς η Γαλλία συγκλονίζεται από την ψυχρή δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση μια η μέρα μετά επίθεση στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη καταδικάζει απερίφραστα δηλώνοντας πως δεν έχει θέσει στην Ευρώπη κάθε μορφής βίας και δίωξης εναντίον θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στην κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημειώνουν ακόμη ότι η Ευρώπη «έχει δώσει μία μακρά και οδυνηρή μάχη για να κερδίσει την ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας και της πίστης, αλλά και το σεβασμό για κάθε άνθρωπο».

Στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά στην ιστορία της για τον άγνωστο δολοφόνο που θεωρείται ύποπτος και για τρεις άλλες δολοφονίες μόλις λίγες μέρες πριν.Το περιστατικό οδήγησε το Νικολά Σαρκοζί να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στην ανώτατη βαθμίδα.
Η αστυνομία έχει συνδέσει το χθεσινό περιστατικό, που συνέβη σε εβραϊκό σχολείο, με δύο άλλες επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική. Το ίδιο όπλο και το ίδιο κλεμμένο μηχανάκι χρησιμοποιήθηκαν και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος που μαγνητοσκόπησε την πράξη του με μικρή κάμερα που είχε κρεμάσει στο λαιμό του.
«Αυτό προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στο προφίλ του δολοφόνου. Είναι κάποιος που είναι αρκετά βάναυσος ώστε να το μαγνητοσκοπήσει. Αυτό δείχνει το προφίλ ενός δολοφόνου που είναι πολύ ψυχρός, πολύ αποφασισμένος, με ακριβείς κινήσεις και επομένως πολύ σκληρός», δήλωσε ο Γκεάν.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος ενεργοποίησε στη νοτιοδυτική Γαλλία για πρώτη φορά το σύστημα επαγρύπνησης και πρόληψης του κινδύνου σοβαρών επιθέσεων στην ανώτατη, τέταρτη βαθμίδα του, που καθορίζεται από το πορφυρό χρώμα.
Σε αυτήν την βαθμίδα δίνεται η δυνατότητα για τη λήψη σειράς αυστηρών μέτρων και ελέγχων, σε τρένα, εναέριο κυκλοφορία, για περιορισμούς στην κυκλοφορία, καθώς και κλείσιμο σχολείων.
Φύλακες τοποθετήθηκαν έξω από όλα τα θρησκευτικά σχολεία, καθώς και σε μουσουλμανικούς και εβραϊκούς τόπους λατρείας, ενώ περίπου διακόσιοι αστυνομικοί συμμετέχουν στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.
Όλα τα γαλλικά σχολεία τητήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 11 τοπική ώρα (12 Ελλάδας), ενώ χθες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το βράδυ σε πορεία στους δρόμους του Παρισιού στη μνήμη των θυμάτων.
Οι έρευνες κινούνται πάνω σε δύο πιθανές υποθέσεις: η μία είναι ότι ο δράστης ήταν ισλαμιστής και η άλλη ότι ήταν ακροδεξιός, πιθανώς νεοναζί.
Ο Σαρκοζί, που μετέβη στην Τουλούζη μετά την επίθεση, χαρακτήρισε το περιστατικό «εθνική τραγωδία». Είπε ακόμα ότι ένα άτομο πραγματοποίησε και τις τρεις επιθέσεις, ενώ έκανε λόγο για «ρατσιστική» ενέργεια.
Στην επίθεση χθες έξω από το εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ σκοτώθηκαν ένας 30χρονος ραβίνος, οι δύο γιοι του, τριών και έξι ετών, καθώς και ένα επτάχρονο κορίτσι, κόρη της διευθύντριας. Ένας έφηβος τραυματίστηκε σοβαρά.
Όλοι οι νεκροί είχαν διπλή υπηκοότητα -γαλλικά και ισραηλινή- και θα ταφούν στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι υποψήφιοι των γαλλικών προεδρικών εκλογών ανέστειλαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες λόγω της τραγωδίας.