Θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων εγείρουν 33 βουλευτές

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ(ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Την -από κοινού- συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας, με την παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ζητούν με επιστολή τους 33 Έλληνες βουλευτές. Θέμα της συνεδρίασης, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της επιστολής τους, οι 33 βουλευτές, η διεκδίκηση των πάσης φύσεως γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα αποτελεί πάνδημο αίτημα, πανελλήνιο και πανεθνικό, που ενώνει όλους τους Έλληνες, ενώ η αντιμετώπιση και λύση του θα συμβάλει στην πλήρη ψυχική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο λαών.

«Το γεγονός ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συνθήκη μη πολέμου καταδεικνύει ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την ως άνω εκκρεμότητα», επισημαίνουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού και προσθέτουν ότι «ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία, Ι. Μπουρλογιάννης, προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Χάρτμαν).

» Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γερμανικές διαμαρτυρίες συνιστούν ένα επιπλέον επιχείρημα στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα σήμερα που, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο αυτό το μείζον εθνικό θέμα», καταλήγει η επιστολή των «33».