«Παζαρεύει» την παράδοσή του ο δράστης της επίθεσης στην Τουλούζ

Το σπίτι όπου βρίσκεται ταμπουρωμένος ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στην Τουλούζ.

Μετά τον εντοπισμό του φερόμενου ως δράστη της φονικής επίθεσης κατά του Εβραϊκού σχολείου στην Τουλούζ,  του αλγερινής καταγωγής 24χρονου, Μοχάμεντ Μεραχ, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι είχε συληφθεί, κάτι που στη συνέχεια διαψεύστηκε επισήμως, από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα ο Νικολά Σαρκοζί, επισκέφθηκε την περιοχή και παραβρέθηκε στην κηδεία των θυμάτων. Σε δήλωσή του είπε ότι “ο Γάλλος στρατιώτης γνωρίζει το θάνατο και πώς να τον αντιμετωπίσει. Ο θάνατος που τους έτυχε δεν ήταν αυτός για τον οποίο ήταν προετοιμασμένοι. Δεν ήταν θάνατος στο πεδίο της μάχης αλλά τρομοκρατική εκτέλεση”.

Ο δράστης, ήθελε “να γονατίσει τη Δημοκρατία”, πρόσθεσε ο Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα “δεν συνθηκολογεί” και δεν πρόκειται να διαιρεθεί από τις επιθέσεις αυτές.

Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αρμόδιος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο δράστης τώρα λέει ότι θα παραδοθεί αργά το βράδυ.

Ο Μοχάμεντ Μέραχ , δηλώνει στους αστυνομικούς που πολιορκούν προς το παρόν το διαμέρισμά του στην Τουλούζη ότι, “αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα”, όμως “αποδέχθηκε να αναλάβει μια ‘γενική αποστολή’ με στόχο της επίθεση στο γαλλικό έδαφος”, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάν μιλώντας στο βραδυνό δελτίο του τηλεοπτικού δικτύου TF1.

Η εντολή για την έφοδο του ειδικού σώματος RAID της γαλλικής αστυνομίας στο πενταόροφο κτίριο στη ήσυχη γειτονιά της Τουλούζης δόθηκε στις τρείς και δέκα τα χαράματα, αποκάλυψε ο υπουργός εσωτερικών Κλοντ Ζεάν.  Με το που κτύπησαν όμως την πόρτα του διαμερίσματος, οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν καταιγισμό πυρών μέσα από το διαμέρισμα, με συνέπεια τον τραυματισμό τριών εξ αυτών.

Ο δράστης που άνοιξε πυρ είναι ο Μοχάμεντ Μέραχ (ή Μοαμέντ Μερά), είναι 24 ετών, γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής και υποστηρικτής της Αλ Κάιντα στο όνομα της οποίας διέπραξε τις δολοφονίες σε Τουλούζ και Μοντομπάν, όπως φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στις πεντέμισι ακούστηκε νέος καταιγισμός ριπών, στις εννέα το πρωί όμως, ο φερόμενος ως δράστης των φονικών της Τουλούζ πέταξε από το παράθυρό του ένα πιστόλι σε ένδειξη καλής θέλησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Έτσι ξεκίνησε η πολύωρη διαπραγμάτευση. Υποσχέθηκε τότε ότι θα παραδοθεί το απόγευμα, πριν όμως ήθελε να μιλήσει για τις πράξεις του.

Στον αστυνομικό που άνοιξε διάλογο μαζί του εξήγησε ότι σκότωσε τα μικρά παιδιά στο σχολείο σε εκδίκηση των παιδιών της Παλαιστίνης, ενώ τους στρατιώτες –ομόθρησκούς του μουσουλμάνους– εξαιτίας της παρουσίας του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν.