Σχέδια για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας και την μετατροπή της Πανεπιστημίου σε πεζόδρομο

Παρεμβάσεις που θα δώσουν «πνεύμονες» στην Αθήνα και «ανάσα» στους Αθηναίους, με την πεζοδρόμιση της οδού Πανεπιστημίου και την μετροπή της από πολύβουη λεωφόρο σε όαση πρασίνου, μελετά Eυρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με τίτλο «Re-think Athens». Στην ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας  χορηγός είναι  το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδοτεί τις δαπάνες για τον διαγωνισμό και για όλες τις μελέτες (περιβαλοντική, τοπογραφική, συγκοινωνιακή κοκ) που θα πρέπει να εκπονηθούν μέχρις ότου το έργο δημοπρατηθεί.

Πρόκειται για μια πολύπλευρη παρέμβαση στην καρδιά της πόλης, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου η οποία παραδίδεται στο τραμ, τους πεζούς και στο ποδήλατο. Άλλωστε όλη η παρέμβαση για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας στηρίζεται σε μια νέα κυκλοφοριακή οργάνωση που θα αποτρέπει τη διαμπερή κυκλοφορία και θα ενθαρρύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών από το τραμ μέχρι τα Άνω Πατήσια.

Στόχος είναι «όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στο κέντρο μόνο για όσους θέλουν να πάνε σε αυτό», είπε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, που προετοίμασε τον διαγωνισμό.

Το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα «Re-think Athens/ Ξανα-σκέψου την Αθήνα» εκτείνει τις πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις από τη λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Φιλελλήνων), τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έως την οδό Πατησίων (ύψος Αρχαιολογικού Μουσείου). Στον βασικό άξονα της Πανεπιστημίου ενσωματώνονται τα κτίρια της Tριλογίας, (Πανεπιστήμιο- Ακαδημία- Εθνική Βιβλιοθήκη) και η πλατεία Ομονοίας.

Ο διαγωνισμός για την αναζωογόνηση του ιστορικού και διοικητικού κέντρου της Αθήνας, που φιλοδοξεί να ενώσει τον αρχαιολογικό περίπατο, τα δύο Μουσεία (Αρχαιολογικό και Ακροπόλεως), να τονώσει την εμπορική ζωή, αλλά και να ενθαρρύνει την επιστροφή των κατοίκων στην καρδιά της Αθήνας, θα εξελιχθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι ανοιχτός διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών και θα επιλεγεί ένας μικρός αριθμός 6- 8 μελετητών, οι οποίοι θα διαγωνισθούν στο επόμενο στάδιο, από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος μελετητής του έργου. Επίσης θα δοθεί βραβείο καλύτερης οραματικής, αλλά όχι υλοποιήσιμης, ιδέας.

Το έργο θα τελειώσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σε 1,5 -2 χρόνια μετά τη δημοπράτηση. Ο διαγωνισμός περιγράφεται ως ευρωπαϊκός, αλλά βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών και συμβάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών χωρών, είναι στην ουσία διεθνής.

Πρόεδροι των δύο κριτικών επιτροπών, μία σε κάθε στάδιο, είναι αντίστοιχα ο ‘Αντονυ Βίντλερ, πρύτανης του Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, και ο Petre Cachola Schmall, διευθυντής του Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης (DAM).

Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχει ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με Έλληνες και ξένους θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής, που θα ορισθούν με κοινή συναίνεση του Ιδρύματος Ωνάση και του ΥΠΕΚΑ, ενώ θα συμμετέχουν επίσης και Έλληνες εικαστικοί, καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών.

Για το έργο αυτό συμπράττουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής, το Αττικό Μετρό, ο ΟΑΣΑ και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

«Δεν εγγυώμαστε εμείς ότι ο διαγωνισμός δεν θα μείνει στα χαρτιά, όπως τόσες άλλες μελέτες» είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Όμως πιστεύουμε ότι η δική μας και δική σας πίεση και παρουσία θα το εξασφαλίσει. Είναι απαραίτητη η σύμπραξη των θεσμών που έχουν ταχθεί να μας εκπροσωπούν, των εμπορικών και ξενοδοχειακών φορέων. Κυρίως όμως είναι απαραίτητη η σύμπραξη των ίδιων των ενεργών πολιτών, των αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και πολιτικών μηχανικών (που είναι σε πολλά συνυπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας) των κατοίκων και όλων γενικώς των χρηστών της πόλης».

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οποίο «κυκλοφορεί» η ασχήμια, η παραίτηση, η εγκατάλειψη και η ερήμωση, είναι αναγκαία, τόνισε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η πρόταση για την ανάπλαση του κέντρου της πρωτεύουσας αποτελεί ταυτόχρονα και πρόταση ανάπλασης της συνείδησής μας. «Θα δώσουμε τα πάντα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου» είπε.

«Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσθέτοντας ότι «αν δεν λυθεί ταχέως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που επιβαρύνει την κατάσταση και τροφοδοτεί όλα τα εγκληματικά δίκτυα, δεν βλέπω λύση».

Ο κ. Καμίνης ανέφερε, τέλος, ότι για τον δήμο Αθηναίων είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η οικονομική επανεκκίνηση και η ανάκτηση συνθηκών ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Για συνθήκες ερήμωσης στο κέντρο της Αθήνας έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, τις οποίες απέδωσε στην παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα, τις συνεχείς διαδηλώσεις και την πολιτική βία που συνδέεται με καταστροφές. Ο κ. Βορίδης είπε ότι το ζήτημα είναι αν μπορούμε να περιορίσουμε την εγκληματικότητα, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό αστικό τοπίο και υποστήριξε ότι η καλά, μεταξύ άλλων, φωταγωγημένη πόλη αποθαρρύνει την εγκληματικότητα.

Ελληνικό

Με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή στις 9 το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε πίσω ρυθμίσεις τις οποίες είχε προτείνει λίγες ώρες πριν και αφορούσαν την κατασκευή εξαώροφων κτιρίων στο παραλιακό φιλέτο του Αγίου Κοσμά.
Το μεσημέρι της Τετάρτης το ΥΠΕΚΑ έφερε στο Κοινοβούλιο πρόταση-τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το Ελληνικό, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια, η οποία όριζε ότι επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων ύψους 16 μέτρων στο παράκτιο μέτωπο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και η δόμηση του Αγίου Κοσμά για χρήσεις αμιγούς κατοικίας σε ποσοστό το οποίο θα φτάνει το 40% της συνολικής έκτασης.
Ωστόσο η αντίδραση βουλευτών για τις ρυθμίσεις οδήγησαν το ΥΠΕΚΑ σε μικρή οπισθοχώρηση, αφού επέλεξε να κάνει αλλαγές μόνο στο θέμα του ύψους των κτιρίων, τα οποία τελικά θα φτάνουν τα 11 μέτρα.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr -In. gr