Ψήφισμα του Φιλέλληνα Γερουσιαστή Μενέντεζ στην Γερουσία για την γενοκτονία των Αρμενίων

Δύο σημαίνοντες Αμερικανοί γερουσιαστές, έχουν ξεκινήσει επίσημα μια νέα προσπάθεια για να περάσει από την  αμερικανική Γερουσία ψήφισμα με το οποίο να αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως ανέφερε, η Αρμενική Συνέλευση Αμερικής (AAA).  Αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν πως η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να  αποφευχθεί  μια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα, Αμερικανοί διπλωμάτες φέρονται να δήλωσαν ότι «θα σκεφθούμε δύο φορές αν θα ψηφίσουμε για την Γενοκτονία σε μια εποχή όπου η Τουρκία μας χρειάζεται σχετικά με το θέμα της Συρίας».

Το σχετικό ψήφισμα εισήγαγε στην Γερουσία ο φιλέλληνας Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, από το Νιου Τζέρσεϊ, ο Bob Menendez, ο οποίος, ως γνωστόν θα είναι και το τιμώμενο πρόσωπο στην παρέλαση των Ομογενών την Κυριακή 25 Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μαγχάταν.  Επίσης, ο Γερουσιαστής Mark Kirk, ένας ρεπουμπλικανός από Ιλινόις.

Οι γερουσιαστές Barbara Boxer, δημοκράτης από την Καλιφόρνια, Michael Bennet, δημοκράτης από το Κολοράντο, Carl Levin, ένας δημοκράτης από Michigan,  Joe Lieberman, ανεξάρτητος από το Connecticut, Jack Reed, ένας δημοκράτης από το Ρόουντ Άιλαντ, και Σέλντον Whitehouse, ένας δημοκράτης από Ρόουντ Άιλαντ, εντάχθηκαν ως αρχικοί χορηγοί.

Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι  “Αν περνούσε ένα τέτοιο ψήφισμα από τη Γερουσία, θα ήταν πολύ αρνητικό για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-αμερικανική..

«Είναι καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν ομού με τα  19 έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, Καναδά, Γαλλίας, Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επίσημα αναγνωρίσει τις δράσεις που διεξάγονται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως και το 1923  ως γενοκτονία”, είπε ο Γερουσιαστής Menendez.

Το πρώτο βήμα για το νομοσχέδιο είναι  η Επιτροπή  της Γερουσίας Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο  Menendez υπηρετεί  ως πρόεδρος  της υποεπιτροπής. Στην Επιτροπή προεδρεύει ο  γερουσιαστής  John Kerry, δημοκράτης από Μασαχουσέτη. Εάν το νομοσχέδιο περάσει στην Επιτροπή,  θα τεθεί σε ψηφοφορία  στη Γερουσία.

Με στοιχεία και από: Hurriyet-Daily News.