Με το κεφάλι ψηλά γιόρτασε η ομογένεια την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στον Λευκό Οίκο θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης και ο Αρχιεπίσκοπς Αμερικής Δημήτριος.  (Στην φωτογραφία με τον Πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο). Παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο, η καθιερωμένη ετήσια τελετή, για την ελληνική Ανεξερτησία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Ομπάμα, θα αναφερθεί στα διαχρονικά μηνύματα της ελληνικής επανάστασης του 1821 και στις «κοινές αξίες», στα κοινά ιδεώδη και τις κοινές αρχές, που ενώνουν τις δυο χώρες, επαναλαμβάνοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην αμερικανική δημοκρατία, καθώς και την προσφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τόσο στην ίδια την αμερικανική οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή, όσο και στην παρουσία της ως νοητής «γέφυρας» ανάμεσα στα δύο κράτη.

Την Ομογένεια θα εκπροσωπήσει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και θα παραστούν επίσης αξιωματούχοι ελληνοαμερικανικών φορέων, καθώς και ελληνικής καταγωγής μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Μετά την τελετή στο Λευκό Οίκο, ο κ. Δόλλης θα παραστεί στην ανοικτή δεξίωση που θα παραθέσει ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Την Κυριακή, 25 Μαρτίου, θα τελεστεί η μεγάλη παρέλαση των ελληνο-αμερικανικών οργανώσεων στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. 46 άρματα, εκπρόσωποι όλων των συλλόγων, ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών, ελληνικά σχολεία και Τάγμα Ευζώνων από την Ελλάδα, θα παρελάσουν μπροστά από χιλιάδες ελληνοαμερικανούς που αναμένεται να κατακλύσουν τα πεζοδρόμια της φημισμένης μεγάλης Νεοϋορκέζικης λεωφόρου.

Κεντρικό σύνθημα της παρέλασης φέτος: “αλληλεγγύη στην Ελλάδα”.

“Έχουμε εργαστεί σκληρά όλο το διάστημα ώστε να παρουσιάσουμε μία άρτια οργανωμένη παρέλαση”, είπε στην ” PanHellenic Post” ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Πέτρος Γαλάτουλας.

Την παρέλαση θα μεταδώσει το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο “Fox”.

Παρόμοιες παρελάσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη ή πρόκειται να γίνουν ανήμερα της εθνικής επετείου και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Αμερικής.

Η ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου όπου υπάρχει μέγαλη και οργανωμένη ελληνική ομογένεια.

Μόνη “παραφωνία” το γεγονός ότι ορισμένοι ελληνο-ορθόδοξοι Ιεράρχες, στην Αμερική και αλλού, υποχρεώθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αποκτήσουν πρόσφατα και την τουρκική υπηκοότητα…