ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Ελληνική παροικία της Αντοφαγάστα (Βόρεια Χιλή)

Ελληνικός Σύλλογος Αλληλοβοήθειας της Αντοφαγάστα

Το 1916, η Ελληνική Παροικία, ανερχόμενη σε 700 περίπου άτομα, ίδρυσε τον Ελληνικό Σύλλογο Αλληλοβοήθειας της Αντοφαγάστα, μέχρι σήμερα σε πλήρη ενέργεια. Ήδη, έξι χρόνια πριν, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της Δημοκρατίας της Χιλής, δώρισε στην πόλη ένα ακριβές αντίγραφο του μνημείου των αγωνιστών του παγκρατίου αθλήματος. Δραστήρια και ενιαία, η Κοινότητα εξασφάλισε από την Ελληνική Κυβέρνηση την εγκατάσταση ενός Υποπροξενείου το 1923, που προήχθη σε Επίτιμο Προξενείο το 1946. Ίδρυσε ένα Ελληνικό σχολείο στα κεντρικά γραφεία της, έκτισε ένα μαυσωλείο στο κοινοτικό νεκροταφείο και στα 1930, ίδρυσε, με στόχο την εκτέλεση φιλανθρωπικών έργων, την Αδελφότητα Ελληνίδων Φιλόπτωχων Κυριών.

Οργάνωσε επίσης ένα θίασο και ένα χορευτικό συγκρότημα και για λίγα χρόνια διατηρούσε Ορθόδοξη Εκκλησία. Έκτισε επίσης το «Ελληνικό Αθηναίο» (Ateneo Helénico), όπου πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, και πρόσφερε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα “Grecia Inmortal” (Αθάνατη Ελλάδα). Ιδρύθηκε επίσης ο Ελληνικός Αθλητικός Όμιλος «Ο Σταυρός». Δρόμοι, λεωφόροι και πλατείες φέρουν Ελληνικά ονόματα. Άξια μνείας είναι και η Ελληνική παρουσία κατά τον εορτασμό της Εβδομάδας της Αντοφαγάστα.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Πρόεδρο της κοινότητας κ. Jorge Machulas, ή στο e-mail: sociedadhelenicaantofagast​a@hotmail.com.

Στοιχεία Επικοινωνίας Άμισθου Προξενείου της Ελλάδος στην Αντοφαγάστα

Διεύθυνση: General Velásquez 1131, Antofagasta

Τηλέφωνο: (005655) 789162

E-mail: apapasideris@michilla.cl

Πολιτιστικός Χιλιανο-Ελληνικός Σύλλογος Αντοφαγάστας

Στην Αντοφαγάστα το 1952 δημιουργήθηκε ένα παράρτημα του Πολιτιστικού Ινστιτούτου του Σαντιάγο. Το 1991, ιδρύθηκε το διαδοχικό του Χιλιανο-Ελληνικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Αντοφαγάστα, Πρόεδρος του οποίου υπήρξε μέχρι το 2007 η κυρία Καίτη Φαραντάτου – Πολίτη με σημαντικό έργο στη διάδοση των ελληνικών αξιών, διακεκριμένη συμμετοχή σε επίσημες εκδηλώσεις και διαλέξεις και πολλαπλά δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από τον Απρίλιο του 2009 το Ινστιτούτο ξεκινά επισήμως τις εργασίες του υπό την νέα ονομασία Πολιτιστικός Χιλιανο-Ελληνικός Σύλλογος Αντοφαγάστας με Πρόεδρο την κυρία Elena Calfa Brizuela.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Sucre 462, casilla 5 correo univ. Católica del norte Gran vía.Antofagasta

Fonofax: 55 781160

email: elenacalfa@yahoo.com

http://​ccultural-chilenohelenica.b​logspot.com/

ΠΗΓΗ: Ομογενειακά νέα