Ομπάμα: Στηρίζουμε τους Έλληνες

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνο-αμερικανό βουλευτή Κρις Σπύρου

Δηλώσεις του Ελληνο-αμερικανού βουλευτή Κρις Σπύρου στην “PanHellenic Post” για την τελετή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την απόλυτη υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα. Στην προσφώνησή του κατά τη διάρκεια της ειδικής Τελετής στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε τη συνεχιζόμενη στενή σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα που, όπως είπε, συνεργάζονται όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την ελευθερία άλλων λαών και ανέφερε τις περιπτώσεις του Αφγανιστάν αλλά και τώρα της Λιβύης.
Η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, που έφθασε στο Λευκό Οίκο με ελικόπτερο ειδικά για να παραστεί στην εορτή της ελληνικής Ανεξαρτησίας, και η ταυτόχρονη παρουσία του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Τζο Μπάιντεν προσδίδουν το μέγεθος του ενδιαφέροντος της αμερικανικής διπλωματίας για την Ελλάδα, αλλά και για την ελληνο-αμερικανική κοινότητα η οποία εκπροσωπήθηκε στην τελετή τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, όσο και από εκλεκτά πολιτικά της στελέχη, ανάμεσα τους οι κ.κ.  Τζον Μπραδήμας και Κρις Σπύρου.

Μάλιστα ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα υπογράμμισε το ρόλο της και τόνισε τη συμβολή των ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, όπως και η ιστορική φυσιογνωμία του Ελληνισμού της Αμερικής και πρώην γερουσιαστής, Πολ  Σαρμπάνης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ότι «αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες αντιξοότητες και πάντα τις υπερνίκησε λόγω του θάρρους που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της».

Όπως δήλωσε στην PanHellenic Post ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμπσαϊρ Κρις Σπύρου, συνομίλησε με τον  αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,  τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός στο τέλος θα τα καταφέρει και η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης.

Σημαντικό γεγονός για τον ελληνισμό χαρακτήρισε ο κ. Σπύρου την ταυτόχρονη παρουσία του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην δεξίωση. «Η παρουσία και των δύο, δείχνει το σεβασμό αλλά και την αναγνώριση όχι μόνο της επετείου ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και της σημερινής κρίσης που αντιμετωπίζει η γενέτειρα» τόνισε στην PHP ο  διακεκριμένος ελληνο-αμερικανός πολιτικός.

Σε ιδιαίτερη συνομιλία που είχε ο κ. Σπύρου με τον αντιπρόεδρο κ. Μπάιτεν, αναφέρθηκε στη ν ελληνική κρίση και στην θέληση του ελληνικού λαού να έχει την συμπαράσταση της κυβέρνησης Ομπάμα , αλλά περισσότερο ακόμη την κατανόηση ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες από την ελληνική πλευρά να διορθωθούν τα σφάλματα που προκαλέσανε τη σημερινή κρίση.

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε στο συνομιλητή του ότι και η Αμερική πέρασε πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια που οι Δημοκρατικοί έχουν την εξουσία. «Όσον αφορά την Ευρώπη κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε  ό,τι μπορούμε  και για το θέμα της Ελλάδος και για το θέμα της Ευρώπης ούτως ώστε να ξαναστηθεί ένα σύστημα οικονομικού δικαίου και ανάκαμψης, όπως έγινε και εδώ στην Αμερική και, όπως φαίνεται, τα οικονομικά πάνε καλύτερα».

Ιδιαίτερη συνάντηση είχαν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, για περίπου 15 λεπτά, στο Green Room του Λευκού Οίκου, λίγο πριν από την τελετή.
Μετά την τελετή στο Λευκό Οίκο, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, παρέθεσε δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία για την εθνική μας επέτειο, όπου παρέστησαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και δεκάδες εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.