Στην Πόλη μέσω… ΣΕΦ ο Ολυμπιακός

Παρόλο που κυνήγησε την απόλυτη ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο και επέστρεψε από μια διαφορά που έφτασε τους 16 πόντους, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 81-80 στο «Παλαέστρα» από τη Σιέννα και πλέον θα τα παίξει όλα για  την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης στους δύο προσεχείς αγώνες στο ΣΕΦ όπου χρειάζεται ισάριθμες νίκες.
Μοιραίος παίκτης για τους «ερυθρόλευκους» ο κορυφαίος του ματς της περασμένης Τρίτης, Γιώργος Πρίντεζης που έχασε τη μπάλα στην τελευταία κρίσιμη επίθεση της ομάδας του.

Mε τον Πέρο Άντιτς σε μεγάλα  κέφια ξεκίνησε ο Ολυμπιακός το παιχνίδι. Ο σέντερ της ΠΓΔΜ ευστόχησε σε τρίποντο με το… καλημέρα, εν συνεχεία έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στους «ερυθρόλευκους», 2-7, ενώ διαμόρφωσε και το 6-11. Η ομάδα του Πειραιά εκμεταλλευόταν την υπεροχή της στο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά σιγά σιγά η Σιένα στοχεύοντας στη ρακέτα προσπέρασε, 14-13, με κορυφαίους τον σμολ φόργουορντ Ντέιβιντ Μος και τον πάουερ φόργουορντ Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς. Σ’ αυτό είχε συντελέσει και η match up άμυνα που επέλεξε ο Ιβκοβιτς, η οποία δεν λειτούργησε. Ο Κώστας Παπανικολάου δεν δίστασε από τα 6.25 ξαναδίνοντας προβάδισμα στον Ολυμπιακό, 14-16, αλλά αυτή θα ήταν η τελευταία φορά. Το 16-16 «έγραψε» ο γκαρντ της Σιένα, Μπούτσι Θόρντον, με 4 διαδοχικούς πόντους ο ΜακΚάλεμπ διαμόρφωσε το 20-16 και η πρώτη περίοδος έληξε 22-18 με 2/2 βολές του Ρακότσεβιτς από φάουλ του Γκετσεβίτσιους. Μόνο ο Σλούκας δεν είχε πατήσει παρκέ από τον Ολυμπιακό σ’ αυτό το πρώτο δεκάλεπτο.

Η Σιένα αποδείχτηκε ανώτερη στη 2η περίοδο και με δύο τρίποντα του Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, λύσεις από Ρακότσεβιτς και Ζήση οικοδόμησε για πρώτη φορά διαφορά με διψήφια τιμή, 35-24. Ο Ρακότσεβιτς (8π. στη 2η περίοδο) έκανε και το 37-24 και το σερί της ιταλικής ομάδας ήταν 15-6, μετά την ανάπαυλα. Ο Ολυμπιακός επέτρεψε στην ιταλική ομάδα να τρέξει, όπως της… αρέσει, υπέπεσε σε λάθη (7 στο ά μέρος έναντι 3 της Σιένα), ενώ ο παρουσία του αργού Λάζαρου Παπαδόπουλου στο ρόστερ τον έκανε εβάλωτο στην άμυνα. Ο Ντέιβιντ Άντερσεν σημείωσε τους 5 πρώτους πόντους του σ’ αυτό το διάστημα και η διαφορά έφτασε και το +16, 48-32. Μόνο ο Γιώργος Πρίντεζης ξεχώρισε επιθετικά από τον Ολυμπιακό σ’ αυτό το διάστημα με 9 πόντους και ήταν αυτός που μείωσε, 48-35, έξω από τα 6.75 (σκορ ημιχρόνου).
Η αρχή της 3ης περίοδου βρήκε τη Σιένα να έχει 71% ευστοχία στα δίποντα έναντι 41% για τον Ολυμπιακό. Μόλις 1 επιθετικό ριμπάουντ είχαν μαζέψει οι παίκτες του Πιανιτζιάνι (7 ο Ολυμπιακός στο πρώτο 20αλεπτο)… κι όμως η Σιένα μπήκε από το +13 στο τρίτο αυτό δεκάλεπτο. Το σερί 7-0 του Ολυμπιακού με την έναρξη είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει στους -7, 48-41. Η αντίδραση της ελληνικής ομάδας, όμως δεν είχε συνέχεια… έστω και αν ο αρχηγός της Βασίλης Σπανούλης που έμεινε άποντος για τα πρώτα 25 λεπτά… έλυσε τελικά τη σιωπή του, 52-43. «Δήμιος» του Ολυμπιακού ο ΜακΚάλεμπ. Ο Αμερικανός της Σιένα έμπαινε με χαρακτηριστική άνεση στη ρακέτα για λέι απ, ενώ ευστόχησε και σε 2 τρίποντα. Συνολικά 12 πόντους πέτυχε για την ομάδα του στην 3η περίοδο φτάνοντας τους 18 προσωπικούς στο 30΄. Η άμυνα της Σιένα ήταν αποτελεσματική, την ώρα που αυτή του Ολυμπιακού… έμοιαζε με «ελβετικό τυρί». Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ξανά στο -15, 67-52 και η τρίτη περίοδος έληξε, 67-53 με 1/2 βολές του Ντόρσεϊ.

 

Κι όμως, οι παίκτες του Ιβκοβιτς έκαναν come back sτην 4η περίοδο: Αρχικά με τρίποντο του Παπανικολάου μείωσαν στο -9, 71-62, ο Ντόρσεϊ έκανε το 73-65 και με 4 διαδοχικούς πόντους του Πρίντεζη, η ομάδα του Πειραιά πλησίασε στο -4, 73-69 Πριντεζης. Με δύο γκολ φάουλ, ένα από Χάινς (έχασε τη βολή) κι ένα από τον Λο, ο Ολυμπιακός μείωσε στον πόντο, 77-76 στα 45΄΄. Στη ρώσικη ρουλέτα των βολών αρχικά ο ΜακΚάλεμπ με 2/2 έκανε το 79-76 από φάουλ του Χάινς. Ψύχραιμος και ο Σπανούλης με 2/2, 79-78 και εν συνεχεία υπέπεσε σε φάουλ στον ΜακΚάλεμπ, στα 15.70”. Ο Αμερικανός έχασε τη δεύτερη βολή (80-78) και ο Ντόρσεϊ μεγάλη ευκαιρία για το αμυντικό ριμπάουντ. Στη διεκδίκηση του ριμπάουντ, οι διαιτητές έδειξαν τζάμπολ και το βελάκι στο τραπέζι της γραμματείας έδειχνε πως κατοχή είχε η Σιένα. Και μετά από άστοχο σουτ, ο Σον Στόουνρουκ μάζεψε το μόλις 2ο επιθετικό ριμπάουντ της Σιένα στον αγώνα και το πιο καθοριστικό!!! Αυτό που έκρινε τελικά το νικητή. Ο Ντόρσεϊ υποχρεώθηκε να κάνει το 5ο του φάουλ στον Αντερσεν, με τον Δανοαυστραλό σέντερ να αστοχεί στη 2η, 81-78. Ακολούθησε φάουλ του ΜακΚάλεμπ στον Πρίντεζη. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακούτ ήταν εύστοχος, 81-80 και ο ίδιος έκανε φάουλ στον Ρακότσεβιτς. Άστοχος και στις 2 βολές ο Ρακότσεβιτς, ο Πρίντεζης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Ολυμπιακός είχε 5”. Όμως ο Πρίντεζης κατέβασε μόνος την μπάλα αντί να πασάρει είτε στον Σπανούλη, είτε στον Λο, ο ΜακΚάλεμπ το είδε και έκλεψε την μπάλα στο ύψος της σέντρας, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει το θετικό αποτέλεσμα η Σιένα.
Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία)

ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζιάνι): ΜακΚάλεμπ 21 (2), Ζήσης 4, Άντερσεν 12 (1), Ρακότσεβιτς 13, Καραρέτο, Θόρντον 2, Λαβρίνοβιτς 18 (2), Ρες 2, Στόουνρουκ 2, Μος 7

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς 9, Άντιτς 11 (1), Σπανούλης 7, Ντόρσεϊ 7, Κέσελ 9 (1), Παπαδόπουλος 4, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 15 (2), Παπανικολάου 7 (2), Μάντζαρης, Σλούκας, Λο 11