Στις 10 Μαϊου ξεκινά το ταξίδι της Φλόγας για το Λονδίνο

Τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, 43 και πλέον πόλεις, 500 λαμπαδηδρόμοι και 8 ημέρες διαδρομής είναι με απλά νούμερα τα στοιχεία, τα οποία θα ισχύσουν μετά την Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, μέχρι και την παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές στις 17 του ίδιου μήνα στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο πρόεδρος, Σπύρος Καπράλος, και το μέλος της ΕΟΕ, καθώς και πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς, μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου για την Αφή και την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας επί ελληνικού εδάφους. Και οι δύο έδωσαν αναλυτικά στοιχεία τόσο για τη λαμπαδηδρομία, όσο και τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα την πλαισιώσουν, σε μια συνέντευξη Τύπου που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον τόσο των ελληνικών ΜΜΕ όσο και μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του BBC, που θα την καλύψει.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, Πρωθιέρεια στην τελετή Αφής της Φλόγας θα είναι η Ινώ Μενεγάκη και χορογράφος η Άρτεμις Ιγνατίου, ενώ, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Καπράλος, το σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης θα είναι ότι όλα τα έξοδα της λαμπαδηδρομίας θα καλυφθούν από χορηγίες και δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το δημόσιο. Τέλος, έγινε γνωστό ότι πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, Σπύρος Γιαννιώτης, ενώ θα ακολουθήσει γνωστός Βρετανός αθλητής, τον οποίο θα υποδείξουν οι διοργανωτές των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ο κ. Καπράλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία της στην εκδήλωση και ειδικά τους δημοσιογράφους, τους οποίους κάλεσε να προβάλουν το μεγάλο γεγονός, τόνισε:

«Είναι μεγάλη χαρά για μας να σας ανακοινώσουμε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, καθώς και τις εκδηλώσεις για την Αφή της Φλόγας στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία και την παράδοσή της στις 17/5 στους Βρετανούς διοργανωτές στο Καλλιμάρμαρο. Στην Αφή της Φλόγας, που θα γίνει με Πρωθιέρεια την Ινώ Μενεγάκη και χορογράφο την Άρτεμις Ιγνατίου, θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, μαζί με πολλούς άλλους επίσημους προσκεκλημένους. Θα επικρατήσει ένα λιτό, αλλά επιβλητικό θέαμα. Στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που ζούμε, είναι βασικό να αναφέρω ότι το κόστος του προϋπολογισμού δεν θα βαρύνει καθόλου το δημόσιο. Τα έξοδα θα καλυφθούν από χορηγίες, συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες. Η Ιερή Φλόγα συμβολίζει όλα αυτά τα ιδανικά του Ολυμπιακού Κινήματος, τα οποία μπορούν να ξαναδώσουν σε όλους μας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Η Ινώ Μενεγάκη ήταν πραγματικά λιτή, αλλά και ουσιαστική στη λακωνική δήλωσή της: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα που εξακολουθώ να είμαι Πρωθιέρεια και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς. Υπόσχομαι να συνεχίσω να είμαι αντάξια του ρόλου αυτού».

Η Άρτεμις Ιγνατίου είπε από την πλευρά της: «Η φετινή Αφή της Φλόγας θα είναι ιδιαίτερα συγκινητική για τους Έλληνες. Σε μια εποχή που η εθνική περηφάνια έχει πληγωθεί, η Αφή μπορεί να έχει μια θετική προβολή στο εξωτερικό. Μπορεί να μας κάνει υπερήφανους και να θυμίσουμε σε όλους ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει Φως. Θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι στις 10 Μαΐου να μεταλαμπαδεύσουμε τη Φλόγα, σε μια άρτια και σεμνή τελετή».

Ο κ. Ζαννιάς έδωσε τα στοιχεία για τις πόλεις και τις περιοχές που θα διασχίσει η Φλόγα μέσω της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. «Θα διασχίσει 43 και πλέον πόλεις και ιστορικά μέρη της πατρίδας μας, θα συμμετάσχουν περίπου 500 λαμπαδηδρόμοι που θα επιλεγούν μέσω αιτήσεων που υποβάλλουν από την ΕΟΕ, ενώ προτάσεις θα κάνει και η τοπική αυτοδιοίκηση και το κόστος για το δημόσιο θα είναι μηδέν. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την Αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαΐου, όπως και την πανομοιότυπη «τελετή πρόβα» που θα γίνει την παραμονή. Μεταξύ των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί ένα μουσικό κονσέρτο με έξοδα της βελγικής Πρεσβείας στην Αρχαία Ολυμπία και εκδήλωση από τον ιστορικό Δήμο που θα απονείμει στο Ζακ Ρογκ τον τίτλο του επίτιμου Δημότη, ενώ θα γίνει και μια σεμνή τελετή στο Παναθηναϊκό στάδιο στις 17 Μαΐου. Τα αποκλειστικά δικαιώματα των εκδηλώσεων ανήκουν στην ΕΡΤ και στο BBC. Πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία θα είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης και θα ακολουθήσει Βρετανός αθλητής που θα επιλέξουν οι διοργανωτές. Στην προσεχή Ολομέλεια της ΕΟΕ θα αποφασίσουμε για τους 2-3 δρομείς που θα επιλέξουμε για την παράδοση της Φλόγας στους Βρετανούς στο Καλλιμάρμαρο».

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, θα διασχίσει σχεδόν όλη τη χώρα. Αμέσως μετά την Αφή Θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.

Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο.

Την 3η ημέρα (12/5) φθάνει στον Πειραιά και κατευθύνεται προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου διανυκτερεύει.

Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα αρχίζει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.

Την 5η ημέρα (14/5) ξεκινά την πορεία με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.

Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα από τη Δράμα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.

Την 7η ημέρα (16/5) αρχίζει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει για την Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.