Η «Μιλιέτ» τα Βαρώσια

«Θα ήταν ένα ριζοσπαστικό βήμα» είπε ο «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων της Κύπρου Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν, αναφερόμενος σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» ότι η τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να ανοίξει τα Βαρώσια.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «A Haber», ο Όζγκιουργκιουν είπε πως «είναι νωρίς ακόμη» να αναφερθούν μέτρα όπως αυτό. Επισήμανε, παράλληλα, ότι «το καθεστώς των Βαρωσίων ορίστηκε με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση. Διότι τα Βαρώσια τελούν υπό τουρκικό έλεγχο και διοίκηση. Απλώς, παραμένουν κλειστά. Συνεπώς το θέμα του εποικισμού των Βαρωσίων είναι απόφαση που θα λάβει η τουρκική πλευρά».
Ο Όζγκιουργκιουν ανέφερε ότι η 1η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει καμπή και υπογράμμισε πως «μπορεί να τεθεί θέμα ριζοσπαστικών βημάτων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προβεί σε βήματα σημαντικά».
Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε προετοιμασίες σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Όζγκιουργκιουν τόνισε: «Όχι, δεν υπάρχει προετοιμασία. Είναι νωρίς ακόμη για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε».