Οι φήμες επιμένουν, οι αριθμοί διαψεύδουν

Παρά το γεγονός ότι επισήμως η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι οι Έλληνες …συρρέουν στα αεροδρόμια προκειμένου να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, εντούτοις πολλά Μέσα Ενημέρωσης της Ωκεανίας επιμένουν να παρουσιάζουν το ποσοστό των Ελλήνων που θα μετακινηθούν φέτος, λόγω κρίσης, αυξημένο κατά 65%.

Ωστόσο, παρά το δεδομένο ότι ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που δέχθηκε πέρσι η Αυστραλία ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2010, σε καμιά περίπτωση δεν «πλημμύρισε» από Έλληνες, όπως υποστηρίζουν πολλά μέσα ενημέρωσης.  Μόλις χθες η μεγαλύτερη αυστραλιανή εφημερίδα The Sunday Herald Sun σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Μελβούρνη θα δεχθεί «νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών».

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης, δείχνουν ότι: Το 2010 μετανάστευσαν στην Αυστραλία 792 Έλληνες από τους οποίους οι 14 ήταν εξειδικευμένοι, οι 119 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, οι 457 με προσωρινή επιχειρηματική βίζα και οι 102 ως φοιτητές. Το 2011 μετανάστευσαν 870, από τους οποίους οι 18 εξειδικευμένοι, 134 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών, 255 φοιτητές και 463 με προσωρινή επιχειρηματική βίζα.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι πέρσι μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα προς την Αυστραλία. Συγκεκριμένα το 2010 ήταν 6655 και πέρσι 5221. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ομογενείς, κάτοχοι αυστραλιανού διαβατηρίου, που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα επιστρέφουν στην Αυστραλία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα μεταναστευτική νομοθεσία της Αυστραλίας, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στη χώρα για διακοπές, σπουδές ή για εργασία. Ειδικότερα, το επαγγελματικό μεταναστευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις κατά καιρούς ανάγκες της αυστραλιανής οικονομίας.

Εξειδίκευση

Για να εξασφαλίσει κάποιος τη βίζα ως εξειδικευμένος εργαζόμενος, θα πρέπει το επάγγελμά του να συμπεριλαμβάνεται στον ειδικό κατάλογο σχεδόν 200 επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης στην Αυστραλία (η λίστα είναι διαθέσιμη στο www.immi.gov.au) ή να του κάνει πρόσκληση Αυστραλός εργοδότης.

Η τουριστική βίζα εκδίδεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες κατά την έκδοση του εισιτηρίου με το σύστημα ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού (ΕTA), καθώς και από την ιστοσελίδα www.eta.immi.gov.au.

Κατά την παραμονή στην Αυστραλία μπορεί να ζητηθεί παράταση της άδειας, για επιπλέον μήνες, με ειδική αίτηση στο υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τους ταξιδιώτες που παίρνουν τη βίζα με το σύστημα ΕΤΑ δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση για τουριστική βίζα.

Όσοι επισκέπτονται την Αυστραλία με τουριστική βίζα δεν έχουν το δικαίωμα να εργασθούν. Επομένως, όσοι αποφασίζουν να επισκεφθούν την Αυστραλία θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει και για την κάλυψη των εξόδων τους, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουν την ακύρωση της τουριστικής τους άδειας εργαζόμενοι παράνομα ή πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους.

Τέλος η διάρκεια της φοιτητικής βίζας εξαρτάται από το χρόνο των σπουδών και η έκδοσή της μπορεί να γίνει σε διάστημα λιγότερο του μηνός για τους Έλληνες (Level 1).

Επίσης δεν τίθεται όριο ηλικίας και ο κάτοχος τέτοιας βίζας έχει το δικαίωμα να εργάζεται ως 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του και κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες.

Επίσης, η σχολή που θα φοιτήσει ο κάτοχος φοιτητικής βίζας θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ για τα προσφερόμενα μαθήματα υπάρχει και συγκεκριμένο κόστος, για το οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν από την σχολή που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν. Η φοίτηση σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αυστραλίας, δεν είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς του.

Ταξιτζήδες

Να σημειωθεί, όπως ήδη έγραψε η Panhellenic Post,( https://www.panhellenicpost.com/2012/03/21/τι-γίνεται-με-…νες-ταξιτζήδες/ )  προσπάθειες για την «εισαγωγή» 1.000 οδηγών ταξί από την Ελλάδα καταβάλλουν έλληνες ιδιοκτήτες ταξί της Μελβούρνης. «Έχουμε μεγάλη έλλειψη οδηγών ταξί» λέει ο Ηρακλής Κατσιαμπάνης της εταιρίας TaxiLink που διαθέτει 150 αυτοκίνητα και όπως λέει «τα περισσότερα δεν κυκλοφορούν λόγω έλλειψης οδηγών».  Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και άλλες εταιρίες ταξί πολλές από τις οποίες ελέγχονται από Έλληνες, όπως είναι η Ambassador Taxis. Η PanΗellenic Post μίλησε με τον κ. Κατσιαμπάνη ο οποίος, όπως έχουμε γράψει, υποστηρίζει ότι η επιλογή των οδηγών θα γίνει μετά από ειδικά σεμινάρια που θα διεξαχθούν στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής πάντως, το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί με το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης για να διαπιστωθεί αν θα χορηγηθεί βίζα στους ενδιαφερόμενους. Ο κ. Κατσιαμπάνης και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ξεπεραστούν.

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι θα μπορεί να δοθεί φοιτητική βίζα στους ενδιαφερόμενους. Ήδη εμείς δημιουργήσαμε την σχολή Australian Taxi Academy, η λειτουργία της οποίας ξεκινά στις 2 Απριλίου και όπου όσοι επιλεγούν θα κάνουν εντατικά μαθήματα για να γίνουν άριστοι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με τις αυστραλιανές προδιαγραφές».

Ο κ. Κατσιαμπάνης σημειώνει πως τα δίδακτρα της φοίτησης θα τα επιβαρυνθεί η Ακαδημία ή οι ενδιαφερόμενοι. Η εταιρία του θα επιβαρυνθεί το κόστος εκποαίδευσής των ενδιαφερομένων ως ταξιτζήδων που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Κατσιαμπάνη, ανέρχεται σε περίπου 700 δολάρια.

Η κίνηση προβλήθηκε και από την ημερήσια εφημερίδα The Herald Sun που γράφει ότι «θα προσφερθεί εγγυημένη εργασία και καλή ποιότητα ζωής σ’ αυτούς που θα επιλεγούν». Ο κ. Κατσιαμπάνης λέει πως ένας οδηγός ταξί που θα εργάζεται έξι μέρες την εβδομάδα, δώδεκα ώρες την ημέρα μπορεί να κερδίζει περίπου χίλια δολάρια καθαρά εβδομαδιαίως.

Ωστόσο, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα δηλώνει επισήμως ότι «το επάγγελμα του οδηγού Ταξί δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει ζήτηση» για να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.