Οι Γάλλοι υπήκοοι ψηφίζουν από το εξωτερικό στις Γαλλικές εκλογές

Ο υποψήφιος Γάλλος βουλευτής της 8ης Περιφέρειας κ. Fil. Karsenty

Φαίνεται περίεργο στους Έλληνες ομογενείς που ζουν σε κάθε, σχεδόν, σημείο του πλανήτη το να μην μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της χώρας τους, ενώ όλοι γύρω τους, στην Αμερική, την Γαλλία, την Αγγλία κλπ. έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες όπου ζουν.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολιτικοί της γενέτειράς τους μεταβαίνουν σε μεγάλες πόλεις όπου ζουν χιλιάδες ομοεθνείς τους και κάνουν προεκλογικό αγώνα, όπως πρόσφατα συνέβη και στην Ελλάδα με την άφιξη του Philippe Karsenty, ο οποίος θα διεκδικήσει την 8η έδρα Περιφέρειας, η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Μάλτα, το Βατικανό και τον Άγιο Μαρίνο..

Να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό – περιλαμβανομένων περίπου 10.000 κατοικούν στην Ελλάδα – θα είναι σε θέση να ψηφίσουν για έναν υποψήφιο για την εκπροσώπησή τους ως Βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στις 10 Ιουνίου.

Ο υποψήφιος βουλευτής μπορεί να ζει στο εξωτερικό ή τη Γαλλία.  Οι Γάλλοι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα μεταβούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα προξενείο ή πρεσβεία ή ακόμη και μέσα από μια ειδική ιστοσελίδα ή, τέλος, στέλνοντας την ψήφο τους με το ταχυδρομείο.

Το νομοσχέδιο που δημιούργησε έντεκα ξένες εκλογικές περιφέρειες για να εκπροσωπεί τους Γάλλους στο εξωτερικό ψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο το 2008.  Φέτος, ελπίζεται να είναι η πρώτη φορά που βουλευτής εκλέγεται σε εκλογική περιφέρεια εξωτερικού.

«Το ερώτημα είναι τι ακριβώς είναι αυτό που εμποδίζει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συναποφασίσουν να δώσουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους Απόδημους Έλληνες», επισημαίνει στην Pan-Hellenic Post Έλληνας ομογενής από το Παρίσι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μόλις πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα Δικαιώματα «η αδυναμία του ελληνικού κράτους» να  παραχωρήσει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους.

Με στοιχεία από την Athens News

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. Αθανάσιος Σαραντόπουλος
    Απάντηση

    Αν δοθεί το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους Απόδημους Έλληνες, το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Είναι αυτό που φοβάται το σημερινό κομματικό κατεστημένο.

Σχολιάστε