Βαθαίνει η συνεργασία Αυστραλίας-Κίνας

Αυστραλία και Κίνα διευρύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, με την υπογραφή «ιστορικής» συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών στο εθνικό νόμισμα της Κίνας, γουάν. Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, Γκλεν Στίβεν, υπέγραψε συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για νομισματικές ανταλλαγές…
ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η συμφωνία υπογραμμίζει τον ρόλο της Αυστραλίας στον «αιώνα της Ασίας», όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση Γκίλαρντ τη βαθμιαία ενσωμάτωση της κινέζικης οικονομίας -της μεγαλύτερης και ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη- στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά.
Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης της Κίνας, τον παρελθόντα Νοέμβριο, να επιτρέψει την ανταλλαγή του γουάν με το δολάριο Αυστραλίας, στη διατραπεζική αγορά της Κίνας.
Η ανταλλαγή του γουάν με το δολάριο Αυστραλίας είναι η μεγαλύτερη νομισματική συμφωνία, που έχει υπογράψει η Κίνα, μετά τις συμφωνίες με το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα. Είναι, δε, η πρώτη συμφωνία της Κίνας με δυτική οικονομία.