Χάθηκαν τα στοιχεία των γερμανικών καταστροφών;

Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν Έλληνες πατριώτες. Φωτογραφία Eurokinissi.

Το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,  καταγγέλλει ότι εξαφανίστηκε κάθε στοιχείο από το υπουργείο Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ελλάδας που να τεκμηριώνει τις καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στη χώρα, το αναγκαστικό δάνειο και η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών.

Όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για ν”ομολογία” του υπουργού Οικονομικών, κ. Φ.Σαχινίδη,  στη Βουλή, όπου συζητήθηκε πρόσφατα το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Δεν έχουμε κανένα στοιχείο στο υπουργείο Οικονομικών ούτε για το δάνειο ούτε για τις αποζημιώσεις. Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας, αλλά δεν προέκυψε κάτι. Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο», είπε στους βουλευτές, ο κ. Σαχινίδης.

Ωστόσο, και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Παπαδάκης είχε δηλώσει προσφάτως στη Βουλή ότι η ΤτΕ «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο,τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».

Όταν ο Μανόλης Γλέζος παλαιότερα είχε ζητήσει από τον τότε Διοικητή Της Τράπεζας Ελλάδος κ.Λουκά Παπαδήμο,αντίγραφο από το αρχείο, ο κ.Παπαδήμος δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του, αλλά απάντησε ότι “Χρειάζομαι την έγκριση της κυβέρνησης για να σας το δώσω”!