Μια φωνή από τη Γαλλία για τον Απόδημο Ελληνισμό

 

Μια σειρά από αιτήματα των ελληνικής καταγωγής Γάλλων πολιτών θέτει με σημείωμά της η Σέτα Θεοδωρίδου, στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Γαλλίας.  Παράλληλα, όμως, θέτει και το σοβαρό πρόβλημα αφομοίωσης της ομογένειας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από το σημείωμα της  κυρίας Θεοδωρίδου αφορά στον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν οι ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι καθώς, όπως τονίζει, με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν κρατούν δεμένους τους απόδημους με τα ήθη και τα έθιμα της γενέτειρας.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, «έχουμε την τύχη να είμαστε κληρονόμοι ενός υπέροχου πολιτισμού αλλά και πολίτες μιας χώρας που ξέρει να αγκαλιάζει τόσο καλά τους συμπολίτες μας που από ενταγμένοι γίναμε λίγο πολύ αφομοιωμένοι. Εκεί είναι ο κίνδυνος. Είμαστε τόσο καλά εδώ που ξεχνάμε λίγο λίγο τις ρίζες μας και τις θυμόμαστε μόνον όταν άνθρωποι γενναιόδωροι σαν τον Πρόεδρό σας η και άλλους εθελοντές, σας οργανώνουν γύρω από τον Ελληνισμό, την Παιδεία, τα ήθη και έθιμα και περιοδικές εκδηλώσεις>.

«Εμείς –προσθέτει-  με την Ομοσπονδία προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας από τη μητέρα Ελλάδα. ζητώντας της να μας συμπεριλαμβάνει στους πολίτες της , δίνοντας μας το λόγο στις εθνικές εκλογές, σε όσους τουλάχιστον έχουν κρατήσει την υπηκοότητα τους και είναι γραμμένοι στα Προξενεία μας. Δίνοντας τη δυνατότητα να βλέπουμε ελληνική τηλεόραση, ώστε τα παιδιά μας να έχουν άμεση πρόσβαση στη ελληνική καθημερινότητα και να εξασκούνται στη γλώσσα μας. Διευκολύνοντας την επικοινωνία με το δημόσιο, δημιουργώντας αερογραμμές από άλλες πόλεις εκτός του Παρισιού, αλλά και προσπαθώντας να μας παρέχει την αρμόζουσα εκπαίδευση για τα παιδιά μας και τις ιδιαιτερότητές τους. Για όλα αυτά και άλλα πολλά δίνουμε μάχη καθημερινά με τρόπο εθελοντικό».