Η Αγγλία απαγόρευσε το πότισμα με το λάστιχο

Αγγλία και βροχή «πάνε πακέτο», όμως από το περασμένο καλοκαίρι, πολλές περιοχές έχουν κηρυχθεί ζώνες ξηρασίας και στον κατάλογο προστίθενται όλο και περισσότερες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο που οι αρχές σε συνεργασία με πολλές εταιρείες υδροδότησης επέβαλαν απαγόρευση του ποτίσματος με λάστιχο. Οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους έως και 1.200 ευρώ.
Η απαγόρευση έχει επηρεάσει περίπου 20 εκατομμύρια καταναλωτές, στη νότια και ανατολική Αγγλία, οι οποίοι μέχρι την άρση της δεν θα μπορούν να ποτίζουν τους κήπους και τα φυτά τους, να γεμίζουν με νερό λιμνούλες με ψάρια ή διακοσμητικές πηγές και να καθαρίζουν εξωτερικούς χώρους με τη χρήση λάστιχου. Η βρετανική κυβέρνηση τους κάλεσε να «χρησιμοποιούν το νερό με πιο έξυπνο τρόπο». Υπάρχουν πάντως και εξαιρέσεις, π.χ. για συστήματα αυτόματου ποτίσματος γκαζόν ή για αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην επηρεαστούν αθλητικές διοργανώσεις, ανάμεσά τους και οι επικείμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, στο Λονδίνο. Από την απαγόρευση εξαιρούνται επίσης τα ΑΜΕΑ και κάποιες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το νερό, όπως τα πλυντήρια αυτοκινήτων. «Δύο ξηροί χειμώνες εμπόδισαν τα ποτάμια, τις δεξαμενές και τους υδροφόρους ορίζοντες να ξαναγεμίσουν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για το υπόλοιπο του έτους, ειδικά για τους θερμότερους μήνες, κατά τους οποίους αυξάνεται η ζήτηση», λέει ο Πίτερ Σίμσον, διευθυντής της Anglian Water.
Φόβοι για τα χειρότερα Οι περιορισμοί αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ολόκληρο το καλοκαίρι, καθώς η Αγγλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας τριακονταετίας. Εάν η ανομβρία συνεχιστεί, θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα. «Ένα ακόμη χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί το νερό με αποδοτικό τρόπο και δε εξοικονομεί», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προειδοποιώντας για κρίση εάν ο χειμώνας δε φέρει βροχή. «Είναι πιθανό να τα βγάλουμε πέρα το καλοκαίρι και να τα καταφέρουμε εφόσον ο κόσμος φερθεί λογικά, όμως εάν έρθει και τρίτος ξηρός χειμώνας, θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση του χρόνου, με περισσότερους αυστηρούς περιορισμούς». Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα επικρατήσουν «συνθήκες ξηρότερες από τις φυσιολογικές» και «η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω».
πηγή: naftemporiki.gr