Κερδίζει έδαφος διεθνώς ο ηλεκτρονικός Τύπος σε βάρος του έντυπου

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί –  διεθνώς και ενώ συμβαίνουν μεγάλα κοινωνικά ,οικονομικά και πολιτικά γεγονότα- η κυκλοφορία του έντυπου τύπου όχι μόνο δεν μεγαλώνει, αλλά ,αντίθετα μειώνεται!  Και μάλιστα μειώνεται δραματικά και κατά τρόπο μη “ενσωματώσιμο” στην οικονομία αφού προκαλεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, πιεστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση του προσφερόμενου “προϊόντος”.

Τι δείχνουν όλα αυτά ; Ότι οι κατ εξοχήν εμπλεκόμενοι με την έντυπη προώθηση ειδήσεων, αναλύσεων, ενημέρωσης εν γένει (αυτό που λέμε δηλαδή παραδοσιακοί εκδότες -παραδοσιακών ΜΜΕ) έχουν καταλάβει οι ίδιοι ότι το »προϊόν» τους δεν τραβάει! Για την ακρίβεια δεν τραβάει και το προϊόν τους και το ..περιτύλιγμά τους!

Το πρόβλημα δεν είναι βεβαίως οι ειδήσεις ! Ούτε ο σχολιασμός τους! Ούτε τα όποιας κατηγορίας  ρεπορτάζ!  Το πρόβλημα και η αιτία για την εγκατάλειψη των εντύπων είναι το μέσον ! Ο αναγνώστης σήμερα – αλλά και αύριο!- θέλει να βρίσκει την πληροφορία και την ανάλυσή της γρήγορα . Θέλει να την βρίσκει στο ίδιο “εργαλείο” που εργάζεται ή ψυγαγωγείται: τον υπολογιστή του, το κινητό του ,την ταμπλέτα του, το iPad του!

Αυτό σημαίνει ότι ο ηλεκτρονικός Τύπος κερδίζει καθημερινά σε διεθνή κλίμακα έδαφος σε σχέση με τον παραδοσιακό (έντυπο) Τύπο. Το ίδιο μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία για τις διαφημίσεις.

Οι διαφημίσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί (περισσότερο από 35%) σε σχέση με τις διαφημίσεις στις εφημερίδες  (σημειώνουν κκάθετη πτώση) και τα περιοδικά (υποχωρούν, αλλά με μικρότερη πτώση).

Βέβαια για το θέμα αυτό θα ασχολούνται διεθνώς αναλυτές και επικοινωνιολόγοι. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι  δεν πρόκειται μόνο για “μόδα”. Το ¨πέρασμα” των ειδήσεων στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και, συνακόλουθα, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είναι εξ ανάγκης συντομότερο, σαφέστερο και πληρέστερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ηλεκτρονικές εφημερίδες, όπως η Huffington Post, έχουν σημειώσει εντυπωσιακή επιτυχία. Ούτε είναι σύμπτωση ότι μεγάλες εφημερίδες διεθνώς -φυσικά και στην Ελλάδα- έχουν κλονιστεί ή ακόμη και έχουν κλείσει. (Π.χ. Ελευθεροτυπία).