Στο κενό η συμφωνία για φορολόγηση των κεφαλαίων Ελλήνων στην Ελβετία

Σε άδεια ταμεία κινδυνεύει να εφαρμοστεί η επιχειρούμενη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ήταν πέρυσι κοντά στα 60 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχουν λείψει και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που ανέβαζαν το ύψος τους ακόμα και στο εντυπωσιακό μέγεθος των 600 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την ολοκλήρωση της συμφωνίας φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία πριν από τις εκλογές, αλλά από στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή προκύπτει ότι ήδη η δεξαμενή έχει συρρικνωθεί δραστικά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι φόροι επί των τόκων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία που αποδόθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο υποχώρησαν από τα 9,9 εκατ. ευρώ το 2009 σε 5,9 εκατ. ευρώ το 2010. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η όποια συμφωνία επιτευχθεί με την Ελβετία θα αφορά τις καταθέσεις που βρίσκονταν στις τράπεζές της την ώρα της υπογραφής. Γεγονός που σημαίνει ότι όσα κεφάλαια έφυγαν γλιτώνουν τη φορολόγηση.
Τα στοιχεία των τόκων από την Ελβετία καταδεικνύουν σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες – εδάφη τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας». Τραπεζικές πηγές παρατηρούν ότι την τελευταία διετία, ένα ελάχιστο μέρος της εκροής ελληνικών καταθέσεων των περίπου 70 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ελβετία, ενώ παράλληλα ελληνικά κεφάλαια που ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες Ελβετίας και της Ζυρίχης υπό τον θόρυβο της επιχειρούμενης συμφωνίας φορολόγησής τους αναζήτησαν ασφαλέστερα καταφύγια σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη.
Τον επαναπροσανατολισμό των κεφαλαίων στην Ελβετία άλλωστε αποδεικνύουν και τα στοιχεία του υπουργού Οικονομικών. Από τον περιορισμό των φόρων επί των τόκων σχεδόν στο μισό, προκύπτει ανάλογη συρρίκνωση και των δηλωμένων (εφόσον αποδίδονται οι φόροι επί των τόκων) καταθέσεων. Ετσι, όπως παρατηρούν τραπεζικές πηγές, δεν αποκλείεται όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελβετία, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών κεφαλαίων να έχουν κάνει… φτερά προς χώρες στις οποίες δεν εμπίπτει η κοινοτική νομοθεσία ή φορολογικούς παράδεισους, οπότε θα συνεχίσουν να διαφεύγουν από τον φόρο.
Παρά το γεγονός ότι το πεδίο εφαρμογής της ως προς το ύψος των καταθέσεων παραμένει θολό, η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας δεν φαίνεται να απέχει πολύ. Με δηλώσεις της στο Reuters η ελβετή υπουργός Οικονομικών Εβελίνα Σλουμπφ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και έχουν τεθεί τα θεμέλια της συμφωνίας έχοντας ως «μπούσουλα» τις συμφωνίες που έχουν κλείσει ήδη Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία Ελβετίας – Γερμανίας προβλέπει φόρο:
n 21% έως 41% επί των κεφαλαίων τα οποία έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες από το 2000 και μετά. Ο συντελεστής προσδιορίζεται με βάση το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης
n ετήσιο φόρο  26,4% επί των τόκων από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά
n εφάπαξ φορολόγηση 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Οι φόροι θα παρακρατηθούν από τις ελβετικές τράπεζες και θα αποδοθούν στο γερμανικό Δημόσιο. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, θα διατηρηθεί το απόρρητο των ελβετικών καταθέσεων.
Αντίστοιχη συμφωνία επιδιώκει και η Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του απορρήτου. Σε αντίθετη περίπτωση, και αφού ολοκληρωθεί η υπό κατάρτιση συμφωνία με την Ελβετία, οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ακόμα και τις διατάξεις του νόμου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με φόρο έως και 45% και ποινικές διώξεις

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε