Αύξηση κατά 20% του αριθμού των μεταναστών στην Αυστραλία – Ελάχιστοι από την Ελλάδα

Οι μόνιμοι μετανάστες που δέχτηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2011 η Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 20% και είναι 116.000 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης, ωστόσο οι Ελληνες μετανάστες ανάμεσά τους ανήλθαν μόλις σε λίγες δεκάδες.

Από τους μετανάστες, οι 76.000 ήταν νέοι μετανάστες ενώ άλλοι 40.000 που βρίσκονταν στην Αυστραλία έλαβαν άδεια μόνιμης παραμονής.

Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία (11,5%), Ινδία (11,3%), Βρετανία (11%) και Κίνα (11%).

Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία σκοπεύει να «εισάγει» οικοδόμους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «προσωρινή παραμονή στην χώρα» και για να καλυφτεί έλλειψη εργατικών χεριών στους συγκεκριμένους τομείς.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Έβανς, ξαφνιάζοντας τους ομογενείς, που εδώ και καιρό πιέζουν την Αυστραλία να υπογράψει τουριστική συμφωνία με δικαίωμα εργασίας με την Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουν να μεταναστεύσουν και Έλληνες στην Αυστραλία.

Ανεπισήμως η αυστραλιανή πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι που καθυστερεί την υπογραφή σχετικής συμφωνίας λόγω «άλλων προτεραιοτήτων της».

Η μη υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας ήταν και το βασικό εμπόδιο που ομογενείς επιχειρηματίες δεν μπόρεσαν να φέρουν οδηγούς ταξί από την Ελλάδα και τώρα έχουν στραφεί προς την Ιρλανδία.

«Η Αυστραλία έχει συμφωνία τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας με την Ιρλανδία. Έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε από κει οδηγούς ταξί για να καλύψουμε την μεγάλη έλλειψη» λέει ο Ηρακλής Κατσιαμπάνης και προσθέτει πως «παρά τα προβλήματα ήδη εκπαιδεύουμε 32 Έλληνες για να οδηγήσουν τα ταξί μας».